Najveća plata u Crnoj Gori iznosi 54,440 evra – Bankar.rs
SVE VESTI

Najveća plata u Crnoj Gori iznosi 54,440 evra

Najveća plata u ovoj godini bila je 54.440 evra i dobio je domaći građanin zaposlen u sektoru bankarstva i monetarnog posredovanja, piše Pobjeda.

Ova zarada čini 106 prosečnih koje se kreću od 510 do 514 eura zavisno od meseca, 282 sadašnja minimalca koji je 193 ili 245 budućih, jer je dogovoreno povećanje od 222 evra.

“Prema podacima kojima Poreska uprava raspolaže na dan 16. maj 2019, najveća neto zarada isplaćena za obračunske periode januar april iznosila je 54.440 evra, a sa obračunatim i prijavljenim porezima i doprinosima 96.354 eura. Isplaćena je rezidentnom licu zaposlenom u delatnosti bankarstva i monetarnog posredovanja”, kazali su Pobjedi iz Poreske uprave.

Oni ne saopštavaju imena osoba niti kompanije koje su rekorderi po isplaćenim zaradama, jer ih u tome sprečava zakon.

I drugo mesto sa 41.292 eura neto isplate drži isti sektor i takođe domaći građanin, a ne stranac koji radi u Crnoj Gori.

“Sa obračunatim i plaćenim porezima i doprinosima, odnosno bruto iznosila je 73.083 evra. Isplaćena je takođe rezidentnom, odnosno građaninu Crne Gore i ponovo zaposlenom u delatnosti bankarstva i monetarnog posredovanja”, pokazuju podaci Poreske uprave.

Na trećoj poziciji u ovom delu godine je zarada od 34.337 eura.

“Treća po redu najveća neto zarada u istom periodu iznosila je 34.337 evra neto. Bruto iznos sa obračunatim i prijavljenim porezima i doprinosima je 60.775 evra. Isplaćena je rezidentnom licu zaposlenom u delatnosti vazdušnog saobraćaja”, rečeno je Pobjedi iz Poreske uprave.

Iz ovog državnog organa podsećaju da su ove enormne zarade isplaćene samo u jednom mesecu.

“Navedeni iznosi isplaćeni su licima samo u jednom mesecu, te se ne može zaključiti da se radi o redovnom mesečnom primanju zaposlenih, već o otpremnini, bonusu ili nekom drugom obliku ličnog primanja, iako su uneti u IOPPD obrasce pod šifrom 1-zarade pa se kao takvi i vode u sistemu Poreske uprave”, objasnili su iz uprave.

Za razliku od ovih enormnih zarada, najniža je 193 evra i „ističe joj rok“ za nešto više od mesec jer su se Vlada, sindikati i poslodavci dogovorili da od jula bude 222 eura s tim i da se opterećenje na zarade smanji za dva odsto.

Prosečna neto zarada se u Crnoj Gori kreće od 510 do 514 eura, kako koji mesec. U parlamentu je pre nekoliko dana poslanik SDP Raško Konjević saopštio da zaradu ispod 250 eura prima 77 hiljada zaposlenih.

Tags
Back to top button