Evo šta je indekse na Volstritu povuklo u “crveno” – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Evo šta je indekse na Volstritu povuklo u “crveno”

Pad akcija banaka i kompanija iz maloprodajnog sektora povukao je juče naniže indekse na Volstritu.

Širi indeks S&P 500 je pao za 0,2 odsto, industrijski Dau DŽons za 58 poena ili 0,2 odsto na 25.818 poena, a tehnološki Nasdak za 0,2 odsto, prenosi agencija AP.

Akcije američkog proizvođača čipova Kalkoma pale su za čak 11 odsto, nakon što je sud presudio da je ta kompanija nezakonito ugušila konkurenciju na tržištu i naplaćivala prekomerne naknade za licence.

U Evropi, indeks Stox Europe 600 je pao za 0,2 odsto.

Britanski FTSE 100 je porastao za nepunih 0,1 posto, nemački DAKS za 0,2 procenta, dok je francuski KAK 40 skliznuop naniže za 0,1 procenat, prenosi agencija “Blumberg”.

Blumbergov dolarski indeks je porastao za 0,1 odsto, evro je ojačao za manje od 0,05 odsto na 1,1161 dolar, japanski jen za 0,2 odsto na 110,30 jena za dolar, dok je funta pala za 0,4 odsto na 1,2654 dolara.

Akcije na Volstritu se čitave nedelje kreću između dobitaka i gubitaka, jer investitori pomno prate intenziviranje trgovinskog rata između SAD i Kine, a pre svega predložena ograničenja SAD za kineske kompanije na kupovinu američke tehnologije.

Ta ograničenja bi mogla da naštete američkim proizvođačima čipova koji se uveliko oslanjaju na Kinu kada je reč o njihovim prihodima.

Akcije tih kompanija su ove nedelje bile najvolatilnije, pri čemu su u ponedeljak zabeležile pad od 4,0 odsto, a prekjuče pad od 2,0 odsto.

Tags
Back to top button