Podrška poslovnim inkubatorima za konkurentnija MSP “teška” 1,5 miliona evra – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Podrška poslovnim inkubatorima za konkurentnija MSP “teška” 1,5 miliona evra

Projekat „EUBID – Podrška Evropske unije razvoju poslovnih inkubatora“, koji finansira EU sa 1,5 miliona evra, sa ciljem da se unapredi njihov rad, a samim tim i konkurentnost malih i srednjih preduzeća, predstavljen je danas u Beogradu.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović izjavila je tom prilikom da je u ovom segmentu primetan napredak.

„Danas smo u situaciji da ne moramo da se bavimo infrastrukturom u poslovnim inkubatorima, već više pažnje možemo da posvetimo narednoj razvojnoj fazi, a to je unapređenje kvaliteta njihovih usluga. Upravo u tom delu računamo na podršku ovog projekta“, rekla je Obradović Jovanović na Forumu naučno-tehnoloških parkova i poslovnih inkubatora.

Uspešnost projekta će se, prema njenim rečima, meriti kroz podršku koja će biti pružena određenom broju inkubatora. Takođe, dodaje ona, meriće se i kroz uspešnost kompanija korisnica, koje će, kako se budu razvijale, i same doneti nove proizvode i usluge i otvoriti nova radna mesta.

Ideja je da u fokusu budu inkubatori koji podržavaju inovacije i samozapošljavanje.

„Već dve decenije Evropska unija investira finansijska sredstva, ljudske resurse i znanje u cilju jačanja konkurentnosti i stimulisanja inovativnosti MSP u Srbiji. EU snažno podržava Vladu Srbije u njenoj aktivnoj ulozi i nastojanju da omogući što bolje uslove za privredni rast i jačanje infrastrukture za razvoj inovacija u Srbiji“, izjavio je program menadžer u Delegaciji EU u Srbiji, Dejan Šuvakov, i naglasio da je od 2000. kroz različite EU programe podrške uloženo više od 200 miliona evra.

Projekat se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom finansija, Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije. Značajnu ulogu u razvoju inovativnosti, a samim tim i EUBID projektu imaće Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Kabinet za inovacije i tehnološki razvoj, čiji su predstavnici na Forumu naglasili da je uloga države da kroz institucije podrže pretvaranja inovativnih ideja u proizvode.

„Poslovni inkubatori predstavljaju vitalnu komponentu inovacionog sistema donoseći ideje korak bliže tržištu i građanima“, rekao je pomoćnik ministra prosvete Saša Lazović.

Predstavnici više od 30 inicijativa poslovnih inkubatora i naučno-tehnoloških parkova aktivno su učestvovali na Forumu i kroz dve panel diskusije ostvarili direktne kontakte sa javnom upravom, razmenili iskustva i na osnovu uspešnih primera iz inostranstva i najboljih praksi iz Srbije, dobili mogućnost da kreiraju nove ideje o unapređenju poslovanja inkubatora u našoj zemlji.

Tags
Back to top button