Huawei u Americi troši 11 milijardi dolara godišnje za kupovinu sastavnih delova za svoje proizvode – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Huawei u Americi troši 11 milijardi dolara godišnje za kupovinu sastavnih delova za svoje proizvode

Kineska kompanija Huawei 2018. godine je na kupovinu raznih sastavnih delova potrošila 67 milijardi dolara a od toga je 11 milijardi dala na kupovinu sastavnih delova za svoje proizvode od američkih kompanija.

Na listi velikih dobavljača kompanije Huawei, koju je objavio Goldman Saks, američke su kompanije Flex, Qualcomm, Seagate Technology, Micron Technology, Qorvo, Intel…i niz drugih.

U normalnim vremenima, kompanija Huawei polovinu čipova, koje ugradjuje u svoje proizvode uvozi iz SAD, drugu polovinu proizvodi sama, objavili su američki mediji.

Stavljanje u petak 17. maja kompanije Huawei na crnu listu Ministarstva trgovine SAD odmah je uticalo na vrednost akcija tih kompanija na berzama kao i na pad berzanskih indeksa. Nemačka kompanija Infenion oštro je demantovala vest da se americkim ograničenjima pridružila i ona, vest je njenu akciju svejedno pogodila.

Američke kompanije koje žele da isporučuju svoje proizvode kompaniji Huawei, moraju da traže licencu Ministarstva trgovine SAD, koja im može biti i uskraćena.

Berze su pozitivno reagovale i na odluku američke administracije, donetu u noći izmedju ponedeljka i utorka, da mere prema kompaniji Huawei ublaži i odloži na 90 dana – berzanski indeksi širom sveta u utorak su bili u plusu.

Huawei je najveći na svetu isporučilac opreme za mobilne mreže i drugi po veličini proizvodjač smartfona.

Izvor: ekonomskevesti

Tags
Back to top button