Ministar trgovine: Nema osnova da Srbija raskida saradnju sa Huavejem – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Ministar trgovine: Nema osnova da Srbija raskida saradnju sa Huavejem

Ne postoji bilo kakav osnov da Srbija raskida dosadašnji nivo saradnje sa Huavejom, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, povodom restrikcija koje je američka kompanija Gugl uvela kineskoj kompaniji Huavej.

“Mi ne želimo da budemo kolateralna šteta sukoba velikih telekomunikacionih kompanija. Ovde se radi o sukobu dva giganta”, kazao je Ljajić za Radio Slobodnu Evropu (RSE), ističući da je u toku realizacija više ugovora koje je Srbija potpisala sa kineskom kompanijom.

“Do kraja iduće godine 750.000 domaćinstava biće povezano optičkom mrežom, što je upravo rezultat potpisanog dogovora sa Huavejom, vrednog 150 miliona evra”, kazao je Ljajić i naveo da je Huavej bio “korektan partner” i da nema potrebe da se dosadašnji nivo saradnje raskida.

“Mnoge telekomunikacione kompanije u Evropi imaju slične ugovore, rade sa Huavejom i ne nameravaju da to prekinu, s obzirom na to da je on u ovom trenutku najveći snabdevač telekomunikacionom opremom u svetu”, rekao je Ljajić.

Nemačka je najavila, prenosi RSE, donošenje specijalnog zakona kojim bi se osigurala da Huavej neće predati podatke kineskoj državi, pre nego što dozvoli tom proizvođaču telekomunikacione opreme da učestvuje u gradnji 5G (pete generacije) mobilne mreže.

Upitan da li je Srbija razmatrala donošenje sličnih mera kojima bi se regulisalo poslovanje Huaveja, Ljajić odgovara da se to u ovom trenutku ne razmatra.

“U ovom trenutku to nije opcija, niti ima potrebe za donošenjem bilo kakvog lex specialisa (posebnog zakona). Postoji čitav niz zakona i imamo pravni osnov ukoliko je potrebno da se na bilo koji način zaštitimo. Mislim i da to velike telekomunikacione mreže u Evropi više čine da umire vlastitu javnost”, rekao je Ljajić.

Povodom optužbi Sjedinjenih Američkih Država o navodnim prisluškivanjima Huaveja i prenošenju osetljivih informacija vlastima u Kini, Ljajić ističe da takvih bezbednosnih pretnji u Srbiji nije bilo.

“Bezbednosnih pretnji nije bilo. Ukoliko ih u perspektivi bude, institucije će adekvatno reagovati. Za sad nema nikakve potrebe da se od toga pravi slučaj, pre nego što se na tom planu bilo šta desilo”, smatra ministar telekomunikacija.

RSA podseća da je američki Gugl suspendovao licencu kompaniji Huavej, što znači da će kineski proizvođač mobilnih telefona ostati samo na osnovnoj verziji Android operativnog sistema.

Prethodno je u četvrtak Trampova administracija stavila Huavej na crnu listu kompanija.

Najnoviji potez će, kako se procenjuje, drastično otežati poslovanje Huaveja na tržištu pametnih telefona izvan Kine, s obzirom da će ovom odlukom kineski tehnološki gigant izgubiti pristup ažuriranjima Guglovog operativnog sistema.

Tags
Back to top button