JPMorgan: Porasla verovatnoća Bregzita bez dogovora – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

JPMorgan: Porasla verovatnoća Bregzita bez dogovora

Američka investiciona banka “JPMorgan” podigla je verovatnoću Bregzita bez sporazuma sa 15 na 25 procenata, navodeći da je njihov osnovni scenario da će Boris DŽonson postati premijer, nakon čega slede opšti izbori, a potom još jedno odlaganje izlaska Britanije iz EU do kraja godine.

“JPMorgan” je takođe povećao verovatnoću produženja roka iz člana 50 Lisabonskog sporazuma (o napuštanju Unije) na 60 odsto sa ranijih 50 procenata, a istovremeno je smanjio verovatnoću izlaska zemlje iz EU pod uslovima iz sporazuma o Bregzitu premijerke Tereze Mej na 15 posto sa prethodnih 35 odsto, izveštava Rojters.

Glavni ekonomista “JPMorgana”, Malkolm Bar, naveo je u dopisu upućenom danas klijentima banke njihov osnovni scenario.

“Boris Džonson postaje premijer početkom septembra na platformi ‘ako moramo idemo bez sporazma’. EU odbija njegov glavni zahtev – uklanjanje zaštitnog mehanizma iz Sporazuma o povlačenju. Donji dom parlamenta pokreće zakonodavni proces kako bi prisilio Džonsona da traži produženje člana 50, a Džonson saziva opšte izbore u nastojanju da dobije podršku za svoj pristup. Ujedinjeno Kraljevstvo i EU postižu dogovor da produže član 50 do kraja decembra kako bi se omogućilo održavanje opštih izbora, nakon čega bi usledili pregovori”, naveo je Bar u dopisu klijentima.

Tags
Back to top button