Epl bi mogao biti najveća žrtva trgovinskog rata SAD i Kine – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Epl bi mogao biti najveća žrtva trgovinskog rata SAD i Kine

Svetska tržišta kapitala juče su nervozno reagovala nakon američkog stavljanja Huaveija na crnu listu.

I dok će nesumnjivo biti posledica za globalne ambicije Huaveija, analitičari upiru prstom i u velike probleme koji bi zbog svega mogli pogoditi Epl.

Deonice Epla juče su potonule 3,3 odsto nakon upozorenja analitičara HSBC-a koji su upozorili da će veće tarife na kinesku robu prisiliti kompaniju da podigne cene uz ozbiljne posledice za potražnju za Eplovim proizvodima.

Analitičari Morgan Stenlija upozoravaju kako bi propast pregovora i dugoročno visoke carinske tarife mogle gurnuti globalnu ekonomiju u recesiju.

Pitanje je samo hoće li se kineska vlada odlučiti na odmazdu. Odluči li tako, Eplovi proizvodi u Kini mogli bi biti zabranjeni, a zabrana bi mogla obuhvatiti i kineske dobavljače Epla, Foxconn. Prihode koje tako izgube, kineska vlada lako bi mogla nadoknaditi putem subvencija.

Patit će i veliki dobavljači Huaveija jer će se smanjenje isporuka za kineskog diva odraziti na njihovim prihodima. Najviše će štete imati Qualcomm i Corning koji će izgubiti prihode od miliona telefona koje Huavei prodaje.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button