SG predstavila mCard – beskontaktno plaćanje pametnim telefonom na svim POS terminalima – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEElektronsko bankarstvoSLIDERSVE VESTI

SG predstavila mCard – beskontaktno plaćanje pametnim telefonom na svim POS terminalima

Nedavna istraživanja pokazuju da države na različite načine stimulišu napuštanje keša. Neke od članica EU, na primer, smanjuju iznose iznad kojih nije dozvoljeno plaćanje u gotovini. U Španiji, recimo, ta granica je 2.500 evra, u Francuskoj i Italiji 1.000, dok su Grci gotovinske transakcije ograničili na 500 evra.

Srbija je, mora se priznati, još uvek daleko od takve prakse, ali činjenica je da se i navike naših građana sve više prilagođavaju svetskim trendovima plaćanja – tako beskontaktne transakcije i mobilno bankarstvo postaju sve češći trend plaćanja i telefoni, dakle, polako počinju da menjaju novčanik.

Jedan od novih digitalnih proizvoda na srpskom bankarskom tržištu upravo tako nešto nudi. Usluga koja je nedavno predstavljena – mCard omogućava beskontaktno plaćanje pametnim telefonom na svim POS terminalima u zemlji i inostranstvu gde se prihvataju Mastercard beskontaktne platne kartice.

Uslugu je lansirala banka Sosijete ženeral (Societe Generale) Srbija, a kako je rečeno, ovaj savremen i inovativan način plaćanja dostupan je svim klijentima banke koji imaju aktivne Mastercard platne kartice i deo je već postojeće m-banking aplikacije.

Način plaćanja je jednostavan poput korišćenja beskontaktne platne kartice, a vrši se tako što se u okviru mCard sekcije u mobilnoj aplikaciji pokrene opcija plaćanja, unese PIN za mobilnu aplikaciju i telefon jednostavno prisloni na POS terminal.

Predstavljajući funkcionalnost novog proizvoda, šef Službe za upravljanje integrisanim kanalima prodaje Sosijete ženeral banke Vladimir Dornik objasnio je da se prilikom plaćanja, na telefonu automatski uključuje kamera i tako direktno može pratiti proces.

Razlika u odnosu na prethodna iskustva je što će umesto nošenja kartice sada moći sve da se reši telefonom, koji se, moramo reći, mnogo ređe zaboravlja nego novčanik.

Direktorka kompanije Mastercard za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Jelena Ristić kaže da ta kompanija već duži niz godina radi na popularizaciji beskontaktnog plaćanja.

“Naše istraživanje koje se fokusira na aktivne korisnike svih kartica, pokazuje da 55 odsto korisnika uvek bira beskontaktno plaćanje”, ističe Ristić i dodaje da je sada pravi momenat za uslugu mCard jer postoji dovoljna infrastruktura da se podrže ne samo beskontaktna već i mobilna plaćanja.

Član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke Vuk Kosovac tvrdi da je već primetno interesovanje klijenata za mCard i da postoje oni koji su sami počeli da koriste tu uslugu.

“Tu vrstu ponašanja i prihvatanja dobrih stvari mogli smo da vidimo i ranije jer kada date dobru ponudu u pravom trenutku, onda ta ponuda bude jako brzo prihvaćena”, kaže Kosovac i ističe da je korišćenje usluge mCard potpuno bezbedno.

Nema dodatnih troškova prilikom plaćanja putem mCard usluge, a u sklopu m-banking aplikacije može da se koristi na čak tri Android uređaja koji imaju opciju NFC povezivanja i operativni sistem KitKat 4.4. ili noviji. Plaćanje je moguće i bez internet konekcije, ali maksimalno 10 puta, nakon čega bi trebalo ponovo povezati se na mrežu.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button