NBS objavila listu devet “sistemski značajnih” banaka – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

NBS objavila listu devet “sistemski značajnih” banaka

Narodna banka Srbije objavila je listu devet banaka koje smatra „sistemski značajnim”, što znači da bi pogoršanje njihovog finansijskog stanja ili prestanak rada imali ozbiljne negativne posledice na stabilnost finansijskog sistema.

Sistemski značajnim proglašene su Banca Intesa, Unicredit, Komercijalna, Societe Generale, Vojvođanska, Rajfajzen, AIK, ERSTE banka i Poštanska štedionica.

One će od juna morati da održavaju određene stope zaštitnog sloja kapitala, odnosno procenat osnovnog akcijskog kapitala koji je svaka od njih dužna da održava iznad propisanog minimuma.

Za Intezu, Unikredit i Komercijalnu banku ovaj procenat iznosi dva odsto, a za sve ostale sistemski značajne banke jedan odsto.

Zaštitni sloj kapitala uveden je nakon što je Bazelski komitet za superviziju banaka definisao takozvani Bazel III standard, u godinama koje su sledile nakon izbijanja globalne finanskijske krize 2008.

Smisao zaštitnog sloja kapitala je da povećava otpornost banaka na gubitke, smanjuje prekomerne ili potcenjene izloženosti i ograničava raspodelu kapitala.

Ovo treba da ograniči sistemske rizike u finansijskom sistemu, kako se navodi na sajtu Narodne banke Srbije.

Izvor: Novaekonomija

Tags
Back to top button