Da li je Uber najveći berzanski promašaj u istoriji? – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Da li je Uber najveći berzanski promašaj u istoriji?

Loš prošlonedeljni početak trgovanja Ubera na Wall Streetu mogao bi se pokazati kao najlošiji start u istoriji berze, moglo se čuti u medijskim krugovima prošlog vikenda. Možda se to i pokaže tačnim jer je kompanija čiju su vrednost optimisti procenili na čak 120 milijardi dolara, nekoliko dana nakon izlaska na berzu vredela je otprilike upola manje.

Samo prvog dana trgovanja, prenosi Novac.hr, ulagači koji su se prvi odlučili da učestvuju u Uberovoj inicijalnoj ponudi deonica izgubili su 655 miliona dolara. Još gore su prošli stari investitori, oni koji Uber finansijski prate još od 2016, koji su izgubili, gledajući njihov zajednički gubitak, 2,27 milijardi dolara.

Felix Salmon, jedan od najčitanijih američkih finansijskih komentatora njihov je poraz sažeo u jednoj, bolnoj rečenici: “Ulagači koji su investirali u Uber pre tri godine, prvog dana trgovanja izgubili su petnaest odsto uloženog novca, dok su oni koji su tokom te tri godine ulagali u paket deonica S&P500, danas pedeset odsto bogatiji.”

U poruci utehe koju je prošlog ponedeljka uputio zaposlenima, Dara Khosrowshahi, predsednik Uberove uprave, priznao je da deonica nije zaživela onako kako su se u vrhu kompanije nadali, da je ponedjeljak, kao prvi sledeći dan trgovanja takođe bio težak, ali da zaposleni (i ulagači) trebaju loš Uberov start usporediti sa berzanskim počecima kompanija poput Facebooka i Amazona, čiji su prvi dani takođe najavljivali katastrofu.

Tags
Back to top button