Nedimović: Povoljni krediti mladim poljoprivrednicima – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Nedimović: Povoljni krediti mladim poljoprivrednicima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je juče da će mladi poljoprivrednici do 40 godina u Srbiji imati mogućnost da podižu kredite pod povoljnim uslovima, kako bi kupili zemljište koje planiraju da obrađuju.

On je u Jutarnjem programu RTS kazao da su to krediti s rokom otplate od 20 godina.

“Ovo je jedna nova stvar koja će ići od jula meseca preko Poštanske štedionice koja je u državnom vlasništvu. Imaćemo jednu kreditnu liniju gde će mladi ispod 40 godina, a ako ostane novca, moći će i ostali da konkurišu kako bi mogli da kupe poljoprivredno zemljište s rokom otplate od 20 godina, s kamatnom stopom od svega dva odsto”, rekao je Nedimović.

Dodao je da će se kao garancija koristiti poljoprivredno zemljište koje se kupuje.

“Neće morati da za garanciju da tatinu kuću, dedinu njivu ili bilo šta drugo. Vi na 20 godina možete da ostvarite svake godine profit da možete da otplaćujete taj kredit bez ikakvih problema. U prvom trenutku, ići ćemo do 50.000 evra maksimalan kredit, to otprilike znači – na prostoru Vojvodine može da se kupi pet, šest hektara zemlje”, naveo je ministar.

Nedimović je kazao da je država pokrenula ovu akciju kako bi mlade do 40 godina zadržala i vratila na selo i dodao da se već godinu i po dana sprovode konkursi za grantove u poljoprivredi za mlade poljoprivredne proizvođače.

“Mladi poljoprivrednik dobije milion i po dinara za pokretanje svoje proizvodnje. U prvom pozivu odobrili smo 667 grantova, bespovratnih sredstava. U drugom pozivu 1.200. To su uglavnom poljoprivrednici koji se bave povrtarstvom, voćarstvom i stočarstvom”, naveo je Nedimović.

Tags
Back to top button