Raskrinkana međunarodna mreža sajber kriminalaca: Ukrali 100 miliona dolara – Bankar.rs
SVE VESTI

Raskrinkana međunarodna mreža sajber kriminalaca: Ukrali 100 miliona dolara

Međunarodna kriminalna grupa koja je koristila ruski softver da ukrade preko 100 miliona dolara od više od 40.000 žrtava raskrinkana je, saopštile su evropska i američka policija.

Sudski postupci su pokrenuti protiv osumnjičenih u Gruziji, Ukrajini, Moldaviji i u SAD, dok je pet ruskih državljana još u bekstvu, saopštio je Evropol na konferenciji za novinare u svom sedištu u Hagu.

Operacija je omogućila da se rasformira velika mreža koja obuhvata šest zemalja, uključujući i Nemačku i Bugarsku.

Kako je navedeno, u istrazi su sarađivale policije više zemalja. U kompleksnoj policijskoj operaciji sprovedene su istrage u SAD, Bugarskoj, Gruziji, Moldaviji i Ukrajini, preneo je BBC.

„Kriminalna mreža je koristila maliciozni softver Goznim da ukrade oko 100 miliona dolara od više od 41.000 žrtava, uglavnom firmi i njihovih finansijskih institucija“, rečeno je u Evropolu. Taj softver je sakupljao onlajn bankarske podatke i bankarske račune.

Među ruskim državljanima koj su u bekstvu je i osoba koja je kreirala malver Goznim i nadgledala razvoj tog malvera, uključujući i njegovo iznajmljivanje drugim sajber kriminalcima.

Tužilac iz Pitsburga u SAD Skot Brejdi nazvao je operaciju međunarodnom akcijom bez presedana.

Deset članova te mreže optuženo je u Pitsburgu u SAD za više krivičnih dela uključujući uduživanje radi kompjuterske prevare, bankarsku prevaru i pranje novca.

Malver koji je omogućio sajber kriminalcima iz istočne Evrope da na daljinu preuzmu kontrolu nad tako zaraženim kompjuterima i izvlače novac iz bankovnih računa žrtava, a na meti su bile kompanije i institucije u svim sektorima u Americi, prenosi agencija AP.

Među žrtvama su bile i advokatska kancelarija u Vašingtonu, crkva u Teksasu, firma za nameštaj u Kaliforniji i kasino u Misisipiju.

Izvor: bizlife

Tags
Back to top button