Nemačka se distancirala od američke odluke da stavi Huavei na crnu listu – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Nemačka se distancirala od američke odluke da stavi Huavei na crnu listu

Nemačka je u martu postavila stroga pravila za dobavljače telekomunikacione mrežne opreme, ali Huavei nije izdvojen, usprkos zabrinutosti oko povezanosti te kompanije sa kineskom vladom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i udruženje industrijalaca BDI distancirali su se u četvrtak od američke odluke o stavljanju kineskog telekomunikacionog diva Huaveija na crnu listu.

Kina je kritikovala američki potez i zaprijetila da će preduzeti korake kako bi zaštitila svoje kompanije, dok se ekonomski teškaši sukobljavaju oko trgovine.

“Evropa treba zadržati vlastiti smer”, rekao je BDI i dodao da Evropska unija treba samostalno odlučiti koje će kompanije smeti izgraditi infrastrukturu za 5G mrežu.

“Evropa ne smije biti uvučena u trgovinski spor Kine i SAD-a”, poručuje BDI.

Merkel, upitana na novinskoj konferenciji o američkoj odluci rekla je da se Nemačka treba držati svoje pozicije, prema kojoj kompanije koje se prijavljuju na konkurs za izgradnju 5G mreže moraju ispuniti kriterijume koje postavlja vlada.

Nemačka je u martu postavila stroga pravila za dobavljače telekomunikacione mrežne opreme, ali Huavei nije izdvojen, usprkos zabrinutosti oko povezanosti te kompanije s kineskom vladom.

BDI je podstakao nemačku vladu i Evropsku komisiju da se drže planirane tenderske procedure te da ubrzo dogovore zajedničke sigurnosne standarde.

“Nemačka industrija ubrzo treba sigurnost planiranja i pravnu sigurnost za 5G ekspanziju”, rekao je BDI i pozvao na široku evropsku koordinaciju po pitanju sigurnosnih specifikacija koje bi bi bile nezavisne o proizvođačima opreme.

Izvor: poslovni.hr
Tags
Back to top button