Evropska unija pohvalila adekvatnost vođenja monetarne politike u Srbiji i dobre trendove u bankarskom sektoru – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKENBSSLIDERSVE VESTI

Evropska unija pohvalila adekvatnost vođenja monetarne politike u Srbiji i dobre trendove u bankarskom sektoru

Monetarna politika Narodne banke Srbije i u 2018. bila je adekvatno vođena i u skladu sa ostvarivanjem ciljane stope inflacije, ocenjeno je danas u Briselu na redovnom godišnjem sastanku zemalja članica Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turske, kao i Evropske komisije i Evropske centralne banke.

Sastanak je deo Ekonomskog i finansijskog dijaloga. Srbiju su na ovom sastanku predstavljali guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali.

Kako je istaknuto, „inflatorni pritisci su niski, a centralna banka vodi monetarnu politiku u skladu s postizanjem ciljane stope inflacije”, što je i bila preporuka data svim zemljama u okviru prošlogodišnjeg dijaloga. Ocenjeno je da je Srbija ovu preporuku ispunila u celosti. Ističe se i visoka kapitalizovanost bankarskog sektora i zadovoljavajuća likvidnost, a posebno se pozdravljaju značajni rezultati Srbije na planu smanjenja učešća problematičnih kredita. Ocenjeno je da povoljni uslovi kreditiranja, zahvaljujući i merama Narodne banke Srbije, doprinose rastu kreditne i ekonomske aktivnosti, kao i da je rast kreditne aktivnosti i prema sektoru privrede i stanovništva – rast na zdravim osnovama, s obzirom na to da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima znatno smanjeno od sredine 2015. Pozitivno su ocenjene i mere koje je Narodna banka Srbije donela krajem 2018. a koje se odnose na neobezbeđeno nenamensko kreditiranje stanovništva po dugim rokovima otplate. Mere koje su vlasti preduzele u okviru Strategije dinarizacije, usvojene 2012. i ažurirane krajem 2018, daju dobre rezultate. Napredak je vidljiv pre svega na strani depozita, što jeste ključno i za brži napredak u procesu dinarizacije na strani kredita. Time je u znatnoj meri ispunjena preporuka data u okviru prošlogodišnjeg dijaloga, a nastavak podsticanja upotrebe domaće valute praktično je i jedina smernica dogovorena u ovogodišnjem dijalogu sa Evropskom unijom koja je u nadležnosti Narodne banke Srbije.

Guverner Jorgovanka Tabaković zahvalila je evropskim zvaničnicima i istakla da je činjenica da se inflacija u Srbiji nalazi na niskom nivou duže od pola decenije. „Takođe, u Srbiji je zabeležen i ogroman pad učešća problematičnih kredita, a našim merama podržali smo dvocifreni rast kreditne aktivnosti ka privredi i stanovništvu, a time i naš privredni rast.”

Uključivši se u tematsku diskusiju o strukturnim reformama koje doprinose privlačenju stranih direktnih investicija, Jorgovanka Tabaković je istakla da je tokom poslednje četiri godine priliv stranih direktnih investicija u Srbiju u proseku iznosio oko 6% bruto domaćeg proizvoda, a da je prošle godine dostigao 8,2%. To znači punu pokrivenost deficita tekućeg računa stranim direktnim investicijama i niži rizik finansiranja.

Pored toga, naglasila je i projektnu raznovrsnost investicija. „Više od polovine investicija u Srbiju ide ka razmenljivim sektorima, a trećina ukupnog iznosa usmerena je u prerađivačku industriju, u vidu manjih projekata u izvozno orijentisane sektore. To strane direktne investicije čini jednim od važnih faktora dvocifrenih stopa rasta izvoza naše prerađivačke industrije tokom poslednje četiri godine.” Da strane direktne investicije doprinose rasprostranjenosti izvoza, potvrđuje i Indeks diversifikacije izvoza Međunarodnog monetarnog fonda, prema kom Srbija zauzima 12. mesto od 186 zemalja.

Pored niske inflacije, relativna stabilnost deviznog kursa i rezultati na fiskalnom planu i u mnogim drugim oblastima, u okviru programa stabilizacije zemlje, ključni su faktori koji podstiču priliv stranih direktnih investicija. Guverner Jorgovanka Tabaković je ocenila da je za privlačenje investicija važna i politička stabilnost, koju Srbija ima. To je potvrdila i rejting agencija Moody’s u godišnjem izveštaju, koji je objavljen ovog meseca, konstatujući da se: „Srbija nedvosmisleno nalazi na poziciji iznad zemalja sa istim rejtingom u oblastima političke stabilnosti i efektivnosti državne uprave”.

Govoreći o aktivnostima pred nama, guverner Jorgovanka Tabaković je istakla: „Verujem da je uključivanje u infrastrukturne tokove, najnovije tehnološke projekte i inovacije, u skladu s potencijalima, osnova za rast Srbije. To je ujedno i osnova za investiranje. A naši potencijali su i geografski položaj i radna snaga. Svako ko nam u tome nudi partnerski odnos, dobrodošao je. Na nama je da obezbedimo makroekonomsku stabilnost i jednak tretman svim investitorima, jer mi nemamo privilegiju ni razloga da merimo bilo kojim drugim kriterijumom, već interesom naših građana za bolji životni standard i održivi rast.”

Tags
Back to top button