EU želi da ojača svoju valutu u borbi protiv svjetske dominacije dolara – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

EU želi da ojača svoju valutu u borbi protiv svjetske dominacije dolara

Evropska unija traži nove načine da proširi korištenje evra i bori se protiv svetske dominacije dolara, rekao je u četvrtak visoki evropski funkcioner, u vreme kada Unija pokušava da spasi nuklearni sporazum sa Iranom pomažući evropskim kompanijama da zaobiđu američke sankcije.

Zbog straha da će dospjeti pod sankcije, evropske su kompanije suspendovale poslove sa Iranom nakon što se Vašington prošle godine povukao iz sporazuma.

EU pokušava da spasi ugovor koji su pet svetskih sila i Teheran potpisali 2015. tako što kompanijama nudi alternativne načine za trgovinu sa naftom bogatim Iranom.

Budući da je dolar dominantna globalna valuta, evropski funkcioneri i poslovni ljudi svesni su da se finansijske pretnje SAD-a ne mogu ignorisati, iako su upitne.

“Jednostavno ne želimo da preuzmemo taj rizik”, rekao je direktor u vodećoj evropskoj kompaniji.

Kompanije koje posluju s Iranom mogu biti isključene sa američkog tržišta ili sa tržišta kredita. Banke, osiguravajuća društva i ostale finansijske kompanije koje podržavaju kompanije koje krše sankcije takođe mogu biti finansijski kažnjene. Globalna dominacija dolara pojačava učinkovitost američkih sankcija.

Funkcioneri EU-a stoga razmatraju kako pomoći evru da se nosi s takvom pozicijom dolara. “Jača međunarodna uloga evra je ključni prioritet”, rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Maire na konferenciji u Briselu..

Dodao je da je američka politika prema Iranu to samo dodatno pojačala. “Ne želim da naše kompanije pate zbog američkih odluka s kojima se ne slažemo”, dodao je Le Maire na konferenciji evropskih finansijskih stručnjaka.

Dolar je dominantan u većini sektora globalnog monetarnog sistema i na njega otpada oko 60 odsto svih rezervi i nacionalnih dugova u stranoj valuti te međunarodnih kredita kompanijama. Evro drži oko 20 odsto tih tržišta.

Reforma upravljanja eurozonom, zajedničko zaduživanje i snažnije zajedničke garancije posrnulim bankama i drugim štedišama, smatraju se ključnim pravcima za jačanje evra. No, napredak u tom smeru onemogućile su podele između 19 država koje su prihvatile evro kao zvaničnu valutu.

Tags
Back to top button