Predlog zakona u Sloveniji: Kredite u švajcarcima konvertovati u standardne evropske kredite – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Predlog zakona u Sloveniji: Kredite u švajcarcima konvertovati u standardne evropske kredite

Slovenačko državno veće u sredu je prihvatilo predlog zakona kojim bi se rešio problem korisnika bankarskih kredita s valutnom klauzulom u švajcarskim francima.

Predlog zakona predviđa da se banke koje su od sredine 2004. do kraja 2010. godine odobravale takve kredite obavežu da takve kreditne ugovore konvertuju u standardne evropske kredite na dan sklapanja ugovora s valutnom klauzulom.

S time da na iznos zajma obračunaju kamate koje su se u to vreme obračunavale za kredite u evrima.

“Takvo bi rešenje bankama omogućilo da nakon konverzije ostvaruju normalnu dobit, uobičajenu na kredite u evrima bez valutne klauzule, ali bi korisnicima morale da vrate ekstradobit nastalu zbog korišćenja valutne klauzule”, kazao je predsednik Državnog veća Alojz Kovšca, jedan od inicijatora takvog zakonskog predloga.

Kako je Alojz Kovšca naveo u slučaju zakonskog predloga za “švajcarske” kredite, usvajanjem ovakvog zakonskog predloga ukinule bi se “protivkonvencijske, protivustavne i protivpravne” posledice primene stranih valuta i valutnih klauzula u kreditnim ugovorima, dok bi sami kreditni ugovori ostali na snazi, piše SEEbiz.

“Banke kredite s valutnom klauzulom uopšte nisu smele da nude, a centralna banka ih je morala zabraniti, no to nije učinila”, izjavio je Kovšca.

On je rekao da ako Slovenija ne donese zakon kojim će to pitanje rešiti, rizikuje da bude osuđena na Evropskom sudu za ljudska prava, a u tom bi slučaju sama morala nadoknaditi štetu onima koji su rizične kredite uzimali.

Iako je do sada bilo više zakonskih inicijativa za rešenje tog pitanja, u parlamentu se o tome nije odlučivalo, a nenaklonjenost tzv. “sistemskom” zakonu o kreditima u ‘švajcarcima’ javno su izrazili nacionalno bankarsko udruženje, centralna banka i Ministarstvo finansija, pa ni sada nije izvesno da će ga zastupnici uzeti u proceduru.

Izvor: B92

Tags
Back to top button