NBS objavila poziv za obavljanje letnje prakse – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

NBS objavila poziv za obavljanje letnje prakse

Narodna banka Srbije tradicionalno organizuje praksu kako bi studentima približila rad centralne banke kao institucije od čijeg poslovanja zavisi stabilnost finansijskog sistema i kako bi ih upoznala s raznovrsnim funkcijama koje obavlja.

“Pored toga, studenti će imati priliku da u praksi primene teorijska znanja i steknu poslovno iskustvo u oblasti centralnog bankarstva”, kažu u NBS.

Studentima treće, četvrte ili pete godine akademskih studija u Republici Srbiji (u obimu od najmanje 240, odnosno 300 ESPB bodova) i državljanima Republike Srbije koji studiraju u inostranstvu Narodna banka Srbije tradicionalno organizuje praksu kako bi studentima približila rad centralne banke kao institucije od čijeg poslovanja zavisi stabilnost finansijskog sistema i kako bi ih upoznala s raznovrsnim funkcijama koje obavlja.

Pored toga, studenti će imati priliku da u praksi primene teorijska znanja i steknu poslovno iskustvo u oblasti centralnog bankarstva.

Na letnju praksu, koja će se obaviti od 1. jula do 30. avgusta 2019. godine, Narodna banka Srbije će primiti do 37 studenata treće, četvrte ili pete godine akademskih studija koji studiraju na visokoškolskim ustanovama akreditovanim od strane Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, a koji će završetkom studija ostvariti najmanje 240, odnosno 300 ESPB bodova, i to sa sledećih studijskih programa:

– u osnovnim organizacionim jedinicama:

Finansije, bankarstvo i osiguranje; Statistika, informatika i kvantitativne finansije;
Računovodstvo, revizija i finansijsko upravljanje; Kvantitativne finansije – IMQF (osnovne studije završene na matematičkom ili elektrotehničkom fakultetu);

Međunarodna ekonomija i spoljna trgovina; Ekonomija i finansije; Pravo; Elektrotehnika(Elektrotehnika i računarstvo – moduli Računarska tehnika i informatika i Telekomunikacije i informacione tehnologije; Softversko inženjerstvo); Matematika (Matematika – modul Računarstvo i informatika; Informatika); Organizacione nauke (Informacioni sistemi i tehnologije); Studije nauka bezbednosti; Mašinstvo (Termotehnika);

– u Filijali u Nišu: Finansije, bankarstvo i osiguranje ili Opšta ekonomija;

– u Filijali u Kragujevcu: Finansije, berze i bankarstvo.

Na letnju praksu prima se i do pet studenata – državljana Republike Srbije koji studiraju u inostranstvu na prethodno navedenim ili srodnim studijskim programima.

Uslovi za prijavljivanje studenata koji studiraju u Republici Srbiji jesu sledeći:

– prosečna ocena ostvarena tokom studija najmanje 8,00;
– da studentu apsolventski staž ne traje duže od godinu dana od dana upisa apsolventskog
staža i
– državljanstvo Republike Srbije.

“Ukoliko želite da steknete praktična stručna znanja i iskustvo, a motivisani ste da se tokom dvomesečne prakse i osmočasovnog radnog vremena neposredno upoznate s poslovanjem Narodne banke Srbije, potrebno je da Direkciji za ljudske resurse i organizaciona pitanja, imejlom”, kažu u NBS.

Centralnoj banci ovim povodom može se pisati na imejl adresu [email protected] ili poštom, odnosno lično na adresu Beograd, Kralja Petra 12, s naznakom „Za letnju praksu”.

Potrebno je dostavite sledeće:

– biografiju i motivaciono pismo,
– originalno uverenje, odnosno potvrdu visokoškolske ustanove s podacima o godini
studija i prosečnoj oceni, odnosno uspehu ostvarenom u toku studija (za studente iz
inostranstva – prevedenu na srpski jezik) – ne stariju od mesec dana,
– uverenje o državljanstvu Republike Srbije.

Rok za prijavljivanje je 30. maj 2019. godine, nakon čega će biti organizovana selekcija prijavljenih kandidata koji ispunjavaju osnovne uslove.

U postupku izbora studenata koji studiraju na visokoškolskim ustanovama u Republici Srbiji sprovešće se testiranje, koje obuhvata proveru poznavanja osnovnih informacija o Narodnoj banci Srbije, njenom delokrugu i poslovanju, znanja engleskog jezika i opšteg obrazovanja i informisanosti.

O vremenu i mestu testiranja studenti će biti obavešteni putem veb-sajta Narodne banke Srbije www.nbs.rs.

Postupak izbora studenata koji studiraju u inostranstvu izvršiće se na osnovu biografije i uspeha postignutog u toku studija. U obzir će biti uzeti studenti koju su ostvarili najmanje 80% uspeha na svom univerzitetu.
Neblagovremeno podnete i nepotpune prijave neće biti razmatrane.

Tags
Back to top button