Ministar Mali sa komesarom EU za budžet i ljudske resurse Etingerom: Srbija značajno napredovala – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Ministar Mali sa komesarom EU za budžet i ljudske resurse Etingerom: Srbija značajno napredovala

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali boravi u dvodnevnoj poseti Briselu, gde se danas sastao sa komesarom Evropske unije za budžet i ljudske resurse Ginterom Etingerom. Ministar Mali sutra će učestvovati na Savetu za ekonomska i finansijska pitanja Evropske Unije, koji se održava u tom gradu.

Dvojica sagovornika na sastanku su potvrdili da je Srbija značajno napredovala i postigla zavidne ekonomske rezultate u prethodnom periodu.

„Dobili smo apsolutnu podršku za naš put ka Evropskoj uniji i pohvalu za ostvarene rezultate. Zaključili smo da je Srbija šampion u ekonomskim reformama, a da su nam rezultati i u makroekonomiji i mikroekonomiji izuzetno dobri. Stopa rasta je u 2018. najveća u poslednjih deset godina – 4, 3 odsto. Smanjuje se nezaposlenost, imamo suficit u budžetu treću godinu zaredom“, rekao je Mali.

Ministar je istakao da je izuzetno bitna pomoć i podrška Evropske unije, jer nam to otvara put ka rastu naše ekonomije i privrede.

„Zbog toga sam molio gospodina Etingera da se u što kraćem periodu i otvore poglavlja koja se odnose na finansijske usluge i na finansijski sistem, a koja bi trebalo da nam obezbede bolji pristup evropskim i drugim fondovima“, rekao je Mali.

Fondovi bi, prema rečima ministra Malog mogli da nam omoguće veća ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje i zdravstvo.

„Upravo takvim ulaganjima ćemo doći i do povećanja plata i penzija, odnosno boljeg životnog standarda građana. Novi sistem budžetiranja EU do 2027. godine otvara mogućnost i zemljama koje nisu članice EU da imaju pristup fondovima. To je mogućnost koju ćemo mi sigurno iskoristiti“, rekao je ministar finansija.

Mali je zaključio da bi ti fondovi trebalo da budu, pre svega iskorišćeni za razvoj infrastrukture, ali i poboljšanje sistema obrazovanja u Srbiji.

Tags
Back to top button