Honda zatvara fabriku i otpušta 3.500 radnika u Velikoj Britaniji – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Honda zatvara fabriku i otpušta 3.500 radnika u Velikoj Britaniji

Automobilski div Honda potvrdio je da zatvara fabriku u britanskom Swindonu čime će 3.500 radnika ostati bez svog radnog mesta.

Japanski proizvođač automobila planove o zatvaranju je objavio ranije ove godine, no, kako piše The Guardian, britanska vlada, konzultanti kompanije i sindikat radnika poslednja su tri meseca proveli predlažući niz mera za spas fabrike.

Ipak, čelnici Honde ni jednu od opcija nisu videli kao izvodivu i održivu. Uz to, kompanija je objavila da priprema i otpremnine, te je u poslednjoj fazi zatvaranja fabrike u Wiltshireu.

Taj je proizvođač automobila za zatvaranje svojih fabrika u Ujedinjenom Kraljevstvu okrivio potrebu za pomeranjem fokusa na rastuće tržište električnih automobila izvan granica te države. No, stručnjake to opravdanje nije uverilo, budući da su prošlogodišnji izveštaji kompanije ukazivali na glavnu ulogu Brexita pri odluci o zatvaranju britanskih fabrika, podseća SEEbiz.

Zatvaranje će označiti kraj gotovo tri decenije duge Hondine proizvodnje u Swindonu, te će vrlo verovatno ozbiljno naštetiti privredi britanskog grada stotinak kilometara udaljenog od Londona.

Kompanija je već sada procenila da će, uz ranije spomenutih 3.500 radnika zaposlenih u samoj fabrici, zatvaranje proizvodnje u Swindonu 2021. rezultirati gubitkom dodatnih 3.500 radnih mesta dobavljača koji zavise od rada fabrike.

Tags
Back to top button