Apple Pay stiže u Hrvatsku – Bankar.rs
FinTechINOSTRANE BANKEINOVACIJEMobilna placanjaSVE VESTI

Apple Pay stiže u Hrvatsku

ZAGREB – Poznata britnaska fintech kompanija Monese danas je na svom profilu na Twitteru najavila kako će uskoro omogućiti korišćenje usluge Apple Pay u 13 novih zemalja, uključivši i Hrvatsku.

Ova “digitalna banka” biće prva finansijska institucija koja će u Hrvatskoj omogućiti korišćenje Appleove usluge beskontaktnog plaćanja i transfera novca među korisnicima, što je očiti znak da je Hrvatska “infrastrukturno spremna” za ovu uslugu i da ne postoje prepreke da je svojim korisnicima omoguće i druge banke…

Apple Pay je usluga sigurnog beskontaktnog plaćanja mobilnim telefonom. Da bi je mogli koristiti, najpre u aplikaciji Wallet na svom iOS uređaju (iPhoneu, iPadu ili Watchu) ili Macu morate “ubaciti” kreditnu karticu koja podržava Apple Pay. Nakon toga je dovoljno na mestima koja podržavaju plaćanje Apple Pay uslugom račun platiti približavanjem uređaja POS terminalu i autorizacijom plaćanja na isti način na koji se i inače identifikujete sa svojim Apple uređajem kao vlasnik.

Apple Pay, uz to, podražva i prebacivanje novca sa jednog privatnog računa na drugi, što je takođe jedna od “inovacija” kojima su digitalne banke kakve su Monese, Revolut, N26 ili Transferwise “natjerale” obične banke da se “digitalno transformišu”…

Monese je jedna od prvih takvih banaka. Osnovana je 2013. godine. Najpre je svoje usluge nudila uz simboličnu mesečnu naknadu, a danas nudi i opciju potpuno besplatnog korišćenja osnovnog paketa svojih usluga.

Apple je, inače, zadnjim apdejtom WatchOS-a omogućio i korišćenje svojeg ECG appa u Hrvatskoj, pa vlasnici Watcha 4 u sada mogu primati notifikacije o nepravilnom radu srca te koristiti druge korisne funkcionanosti tog appa.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button