Rimac otkrio šta će proizvoditi za Hyundai i Kiu – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Rimac otkrio šta će proizvoditi za Hyundai i Kiu

Izvršni potpredsednik Hyundai grupe Euisun Chung potpisao je sa kompanijom Mate Rimca ugovor težak čak 80 miliona evra, pri čemu će Kia u Rimac automobile uložiti 16, a Hyundai 64 miliona evra. Osim toga ugovoreno je i tehnološko partnerstvo kako bi u idućih šest godina Hyundai na tržište mogao da izbaci 44 vlastita modela električnih automobila.

Prvi zajednički projekt je razvoj električnih vozila visokih perfomansi. Sportski automobili na struju, kakvi su proslavili Rimčevu kompaniju, trebali bi biti razvijeni do 2020. godine.

U razgovoru za RTL Danas, Mate Rimac je otkrio da će za Hyundai i Kiu raditi isto što i za druge kompanije poput Porschea koje su u vlasničkoj strukturi.

“Uglavnom se fokusiramo na pogonski sistem koji se sastoji od baterijskog, motora, invertera i getribe tj. prenosnika. Plus elektronika za upravljanje auta, infotainment i neki drugi sistemii”, objasnio je Rimac za RTL Danas.

S južnokorejskim divovima Rimac automobili rade na dva projekta. Jedan je potpuno električni automobil, a drugi je hibrid električnog pogona i pogona na vodik.

“Radimo mi sa njima duže, sve što se danas vidi, krenulo je znatno ranije, godinama smo u kontaktu, radimo na projektima. Cilj je da do kraja sledeće godine imamo prve komade koji se voze i testiraju. Cilj je doći do serijske proizvodnje gde bismo mi proizvodili ključne sisteme, a Hyundai sam automobil”, objasnio je Rimac.

Tags
Back to top button