Mali sa generalnim direktorom ruske Agencije za osiguranje depozita o zajedničkoj saradnji – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Mali sa generalnim direktorom ruske Agencije za osiguranje depozita o zajedničkoj saradnji

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali sastao se danas sa generalnim direktorom Agencije za osiguranje depozita Ruske federacije Jurijem Isaevim, sa kojim je razgovarao o daljoj zajedničkoj saradnji i razmeni iskustava.

Ministar je istakao da postoji dva važna prioriteta u oblasti osiguranja depozita, a to je stanje javnih finansija i dobra zakonska regulativa.

On je rekao da je u tom smislu važan rast BDP-a, stabilan kurs, stabilna inflacija, i stabilnost celog bankarskog sektora. Kada je reč o zakonskoj regulativi, u planu je izmena zakonskih rešenja u toj oblasti, kojim bi se ta agencija bavila isključivo osiguranjem depozita, svojom osnovnom delatnošću, i kojim bi se pitanje stečaja banaka izmestilo iz agencije. Time bi se dalje unapredio rad te agencije, i uveli neophodni međunarodni standardi.

Mali je rekao da je u toku prošle godine završena prodaja prvog paketa nenaplativih i problematičnih potraživanja, kao i da se prodaja preostalog paketa očekuje u narednih godinu dana. Time će se u potpunosti završiti stečajni postupci banaka za koje je nadležna AOD nakon skoro dve decenije.

Takođe, na sastanku je zaključeno da, zahvaljujući konsolidaciji javnih finansija, u poslednjih nekoliko godina nije bilo novih stečajeva banaka u Republici Srbiji.

Direktor AOD Ruske Federacije je istakao da je u toj državi mnogo veće tržište na kome posluje oko 400 banaka, te da se ta agencija takođe bavi nasleđenim stečajevima od pre nekoliko decenija.

Sagovornici su zaključili da između agencija postoji dobra saradnja, da se razmenjuju iskustva, te da će se sa tim aktivnostima nastaviti i dalje. Predstavnici AOD-a Ruske Federacije će biti prisutni na Forumu u Sant Petersburgu početkom juna, na kome će biti i ministar finansija Siniša Mali, rečeno je na sastanku.

Agencije za osiguranje depozita Ruske Federacije i Republike Srbije zaključile su u decembru 2017. godine Memorandum o saradnji u cilju jačanja bilateralnih veza, redovnih konsultacija i razmene iskustava i informacija u okviru svojih nadležnosti, te unapređenja saradnje na međunarodnim forumima.

Tags
Back to top button