Grad Beograd iznajmljuje Sava Centar na duži vremenski period – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Grad Beograd iznajmljuje Sava Centar na duži vremenski period

Grad Beograd planira da “Sava centar” da na koncesiju na duži vremenski period, a očekuje se da bi ceo taj posao mogao da bude završen do kraja godine, izjavio je danas gradski sekretar za privredu Milinko Veličković.

On kaže da o koncesiji odlučuje Skupština Beograda, koja je i osnivač JP “Sava centar” i vlasnik imovine, te da je plan da se pre svega izradi studija.

Ako bi Skupština grada usvojila studiju, Veličković je precizirao da bi bila raspisana koncesija na koju bi mogli da se jave i domaća i strana pravna lica.

Podsetio je da su do sada propala dva pokušaja javno-privatnog partnerstva za “Sava centar”.

Veličković je na Skupštini Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije – HORES naveo je da je zgrada “Sava centra” davno izgrađena, da ima dosta tehničkih nedostataka kada je reč o energetskoj efikasnosti, tehnika i oprema su zastareli, pa su potrebna velika ulaganja u rekostrukciju tog objekta.

U HORES-u, koji je svoju Skupštinu danas održao upravo u “Sava centru”, kažu da taj objekat postaje kočnica razvoja.

Predsednik Skupštine HORES-a Tomislav Momirović je rekao da priliv turista u Beograd strašno raste, ali da kongresni centar, koji je srž turističke privrede, stagnira već 30 godina.

“Deset godina lutamo šta ćemo sa Sava centrom. Neophodno je hrabro prelomiti tu priču i ući u investiranje na jedan ili drugi način, da li privatizacija, javne investicije, koncesija kao, takođe, dobro rešenje”, kazao je Momirović.

Naveo je da će HORES podržati svaki model koji će dovesti do investicija i ponovnog podizanje “Sava centra” na nivo na kome je bio kada je taj objekat otvoren.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović rekla je da je “Sava centar” gorući problem koji defintivno mora da se reši kako bi se dalje razvijao kongresni i poslovni turizam.

Na Skupštini HORES-a, kojoj su prisutvovali i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Privredne komore Srbije, pored pitanja “Sava centra” bilo je reči i o predlogu da se PDV na ugostiteljske usluge sa 20 smanji na 10 odsto, osim za alkoholna pića, kao i o predlogu da se podigne neoporezivi iznos na plate.

Izvor: rtv.rs

Tags
Back to top button