WhatsApp uklonio grešku koja je hakerima omogućavala špijuniranje – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

WhatsApp uklonio grešku koja je hakerima omogućavala špijuniranje

Aplikacija za razmenu poruka WhatsApp uklonila je grešku koja je hakerima omogućavala instalaciju špijunskog softvera na pametne telefone, potvrdili su kasno u ponedjeljak iz te kompanije.

WhatsApp je početkom maja uočio slabost koja je omogućavala instalaciju špijunskog softvera putem audio poziva preko WhatsAppa, nezavisno o tome je li poziv prihvaćen ili ne, izvestio je blog TechCrunch.

Tehnologiju je razvila izraelska kompanija NSO Group, koja izrađuje proizvode za Bliski Istok i zapadne obaveštajne agencije, navodi list Financial Times.

Saradnja s vladama

U listu se navodi kako najpoznatiji proizvod NSO-a, “Pegasus”, koji može uključiti mikrofon i kameru mobilnog telefona, sakuplja podatke o lokaciji i pregleda e-poštu i poruke, te je u prošlosti korišten za praćenje aktivista za ljudska prava na Bliskom Istoku, prenosi Hina.

NSO kaže kako njihovi proizvodi omogućavaju vladinim obaveštajnim i policijskim službama da istražuju i sprečavaju terorizam i kriminal.

U izjavi u vezi softverske greške iz  WhatsAppa nisu spomenuli NSO, nego su rekli kako je napad “imao sva obeležja privatne kompanije poznate po saradnji sa vladama u proizvodnji ‘spywarea’ koji navodno preuzima funkcije operativnog sistema mobilnog telefona”.

Ne zna se koliko je korisnika pogođeno napadom, koji je ciljao Appleove iPhone telefone, kao i one s Googleovim operativnim sistemom Android, Microsoftovim Windowsom te Samsungovim sistemom Tizen.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Tags
Back to top button