Banka Engleske predviđa pad privrede od 14 odsto u 2020. godini – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

Banka Engleske predviđa pad privrede od 14 odsto u 2020. godini

Banka Engleske predviđa pad BDP-a Velike Britanije od 14 odsto ove godine zbog ekonomskog šoka izazvanog pandemijom korona virusa, i istovremeno je zadržala je svoju glavnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,1 odsto.

Predviđeni pad privredne aktivnosti od 14 odsto za 2020. godinu predstavlja najveći godišnji pad od 1949, od kada Nacionalni biro za statistiku vodi podatke, prenosi Bi-Bi-Si (BBC). Prognoza se zasniva na predviđanjima da će restriktivne mere postepeno početi da se ublažavaju od juna.

U danas objavljenoj prognozi Banka Engleske navodi da bi britanska privreda mogla da opadne oko 25 odsto u drugom kvartalu ove godine posle kontrakcije od tri odsto u prvom kvartalu, ali da će posle toga početi da se oporavlja, kako se budu ukidala ograničenja uvedena zbog pandemije, prenosi AP.

Sa dva uzastopna kvartala sa padom privrednog rasta, što je tehnička definicija recesije, zemlja ulazi u prvu recesiju u poslednjih deset godina.

Odbor za monetarna pitanja Banke Engleske je odlučio je danas da zadrži glavnu kamatnu stopu nepromenjenu na rekordno niskih 0,1 odsto i opredelio se protiv daljeg širenja programa otkupa obveznica.

Dugoročno Banka Engleske veruje da bi britanska privreda mogla vrlo brzo da se oporavi ukoliko se reši pandemija u zemlji i inostranstvu.

Očekuje se oporavak privrednog rasta u 2021. godin sa rastom od 15 odsto, uz navod da obim privrede neće dostići vrhunac  od perioda pre virusa do sredine iduće godine, prenosi BBC.

Guverner Banke Engleske Endru Bejli rekao je da očekuje da će bilo kakva trajna šteta koju je pandemija nanela privredi biti „relativno mala“ i da će privreda verovatno da se oporavi mnogo brže nego posle globalne finansijske krize, navodi BBC.

Tags
Back to top button