Opasnost za poslovanje: Trećina radnika ima pristup fajlovima i dokumentima prethodnog poslodavca – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Opasnost za poslovanje: Trećina radnika ima pristup fajlovima i dokumentima prethodnog poslodavca

Preduzeća stavljaju sebe pred povećan rizik od gubljenja podataka time što ne vode računa o postupcima trenutnih i bivših zaposlenih, upozorava Kasperski lab.

Bivši zaposleni mogu da koriste ove podatke u lične svrhe, na primer na novom radnom mestu, ili ih mogu slučajno izbrisati ili oštetiti, kaže se u saopštenju kompanije.

Zapanjujuća trećina (33%) radnika još ima pristup fajlovima i dokumentima prethodnog poslodavca, čime se ugrožava integritet podataka i postojanje kompanije, navodi se u novom istraživanju kompanije Kasperski lab.

S obzirom na to da svako preduzeće u današnje vreme rukuje velikim brojem digitalnih fajlova koristeći aplikacije za saradnju, onlajn dokumente i usluge deljenja fajlova, za njih može biti teško da vode računa o tome koji podatak se nalazi gde, ko ima pristup podacima, kada i kako.

Ipak, ovaj manjak preglednosti kada je reč o,,digitalnom neredu” ne predstavlja samo organizacionu glavobolju – nemogućnost da se zaključaju podaci koji žive onlajn može predstavljati nedostatak ili čak pretnju za preduzeće.

Situacija je posebno zabrinjavajuća s obzirom na to da ova sredstva uključuju intelektualnu svojinu, komercijalne tajne ili druge zaštićene ili poverljive podatke koje, ukoliko budu pušteni, sajberkriminalci ili konkurenti mogu koristiti u svoju korist.

Među ispitanicima koje je kompanija Kasperski lab anketirala, 72 odsto je priznalo da rade sa dokumentima koji sadrže različite vrste osetljivih podataka.

Takođe, čak 58 odsto zaposlenih koristi isti uređaj na poslu i za ličnu upotrebu, što znači da informacije na različitim uređajima mogu biti duplirane ili postati zastarele, prouzrokujući na taj način zbunjenost i moguće greške na poslu, navedeno je u saopštenju.

Back to top button