Smanjenje broja banaka – veća riba guta manju – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Smanjenje broja banaka – veća riba guta manju

Za kupovinu Komercijalne banke zainteresovano je šest banaka, od kojih su neke već na našem tržištu. Vojvođansku banku već je preuzela Mađarska OTP i čeka odobrenje Narodne banke da kupi i Sosijete ženeral.

Smanjenje broja banaka je očekivano i uobičajeno, kažu stručnjaci a po pravilu veća riba guta manju.

Neke banke su ugašene, druge prodate, ali od toga šta stoji iza promene vlasnika, klijentima je mnogo važnije da li će to njih da košta i para i živaca.

Za zaposlene u bankama najvažnije je da li novi vlasnik stiže sa planom otpuštanja.

“Imamo veliku komplementarnost između obe banke, da nemamo mnogo preklapanja. Momentom integracije mi smo zatvorili šest filijala. Ako vi pogledate da je ostalo 148, a bilo ih je 154 – to su minimalna smanjenja. U ovom delu ja moram da kažem da je grupa bila veoma odgovorna prema ljudima koji su radili u obe banke i koji rade u novoj banci. Za sada svi naši programi racionalizacije su dobrovoljni”, ističe Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke.

A vlasnike kao i u svakom poslu najviše zanima krajnja računica. Da je spajanje neretko unosno pokazali su rezultati u slučaju OTP i Vojvođanske banke – od ulaska u integraciju za tri meseca imaju profit od 57 miliona evra i sve više klijenta koji uglavnom zajme gotovinske kredite.

“Kamatne stope u Evropi su na istorijskom minimumu, kod nas se drže još uvek prilično visoko. I sad ako pođemo od te stvari ovaj proces ukrupnjavanja nije dobar. Sa druge strane, moramo razmišljati o tome da kao građani kada štedimo u bankama moramo da imamo siguran bankarski sistem, a objedinjavanje banaka i stvaranje nekoliko velikih i snažnih banaka je dobro za građane u smislu da će imati bolju uslugu i veću sigurnost”, ističe Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta.

A i kad je manje banaka lakše je uporediti uslove i ići tamo gde je za svakog od nas povoljnije. A one se za klijente bore i tako što se specijalizuju na primer za rad sa preduzetnicima, neke nude bolje uslove za stambene, druge za auto-kredite. Tako da već sada od 26 banaka tek dvadesetak radi sa stanovništvom, a prvih šest drži više od 80 odsto tržišta.

Izvor: rts

Tags
Back to top button