Iz Srbije se krijumčari antički novac – Bankar.rs
SVE VESTI

Iz Srbije se krijumčari antički novac

Srbija je tranzitna ruta za krijumčarena kulturna dobra iz ratom razorenih zemalja, ali se istovremeno i iz Srbije na Zapad krijumčare arheološki predmeti, pre svega velike količine antičkog novca, pišu Večernje novosti. Na globalnom nivou Srbija je tranzitno područje kojim kriminalci prenose blago iz opljačkanih nalazišta, muzeja i kolekcija iz Sirije, Libije i Iraka.

Zapadni Balkan postaje vodeća krijumčarska ruta kriminalaca koji pljačkaju kulturno blago siromašnih i ratom zahvaćenih zemalja i prodaju ga na Zapadu. Kako navode Novosti, čiji je reporter bio tim povodom na ekspertskoj konferenciji u Minhenu, tržište krijumčarenih nekretnina je doživelo eksplozivni rast posle pojave Islamske države u Iraku, Siriji, Libiji i Nigeriji.

Nemačka je zato uvela embargo na uvoz i kupovinu sirijskih antikviteta, pooštrila uslove trgovine iz ostalih arapskih zemalja i formirala nekoliko specijalnih policijskih timova za borbu protiv trafikinga kulturnim blagom.

Krijumčari arheoloških predmeta, ikona i umetnina rade usaglašeno sa dilerima, kriminalcima i terorističkim grupama u ovom obliku organizovanog kriminala koji beleži ogroman rast.

Trgovina umetničkim blagom služi i za pranje para i za finansiranje terorizma, navode Novosti.

Ilegalna trgovina umetninama predstavlja treći vid organizovanog kriminala, iza trgovine oružjem i narkoticima.

Kako navodi list, Minhen je jedna od metropola gde se slivaju reke opljačkanog kulturnog blaga.

Tags
Back to top button