Deonice Ericsson NT-a najjače u poslednjih godinu dana – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Deonice Ericsson NT-a najjače u poslednjih godinu dana

Proleće je na Zagrebačkoj berzi donelo kupovnu ofenzivu u turističkom sektoru. No, pomalo ispod radara provukla su se i neka izdanja koja takođe rastom svedoče o poverenju kupaca. Jedno od njih je i Ericsson Nikola Tesla (ZSE:ERNT-R-A) čije su deonice u petak skočile na 1.145 kuna, što je njihov najviši nivo od kraja aprila prošle godine. U odnosu na početak godine, deonice beleže skok od 13,3 posto, piše SEEbiz.

Za takav se scenario svakako može zahvaliti dobrim rezultatima u prvom kvartalu, ali i predloženom dividendom. Grupa Ericsson Nikola Tesla ostvarila je u prvom kvartalu prihode od prodaje u iznosu od oko 388 miliona kuna, što je 13,8 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a znatno je porasla i neto dobit te kompanije.

Neto dobit u prvom tromesečju iznosila je 32,9 miliona kuna, što je 8,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Operativna dobit iznosila je, pak, 41,4 miliona kuna, 2,2 posto manje nego godinu dana pre. Kompanija je na Ericssonovom tržištu u proteklom tromesečju ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 252,9 miliona kuna, što je 6,4 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Nadzorni odbor i uprava Ericssona Nikole Tesle predložili su glavnoj skupštini, koja će se održati 13. juna, isplatu dividende od 70,6 kuna po deonici. S obzirom na aktualnu cenu deonica, reč je o vrlo dobrom dividendnom prinosu od 6,2 posto.

Pravo na dividendu imaju deoničari koji će na dan 19. juna 2019. godine imati na računu vrednosnih papira u Centralnom klirinškom depozitarnom društvu upisane deonice Društva.

Tags
Back to top button