Narodna banka Srbije obeležava Svetsku nedelju štednje – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

Narodna banka Srbije obeležava Svetsku nedelju štednje

Narodna banka Srbije i ove godine tradicionalno učestvuje u obeležavanju Svetske nedelje štednje kroz raznovrsne aktivnosti usmerene na finansijsku edukaciju dece i omladine.

U sklopu ovogodišnjeg programa realizovana je radionica “Falsifikati” na Fakultetu za pravne i poslovne studije “Dr Lazar Vrkatić” u Novom Sadu, na kojoj se studenti upoznaju sa istorijatom falsifikovanja novčanica i kovanog novca.

“Poseban akcenat je na istorijatu krivotvorenja novca na našim prostorima, detaljnom upoznavanju sa zaštitnim elementima novčanica dinara, evra i dolara, kao i sa odlikama falsifikata tih novčanica”, objašnjavaju iz kabineta guvernera.

Studenti Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu posetiće Centar za posetioce Narodne banke Srbije u Ulici kralja Petra 12.

Narodna banka Srbije ugostiće i učenike i profesore Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca i tom prilikom biće predstavljena nova radionica “Znamenite ličnosti na novčanicama”.

Radionica sadrži put kroz istoriju znamenitih ličnosti na dinarskim novčanicama (od 1884. godine do opticajnih novčanica danas) i izlaganje o svakoj pojedinačnoj novčanici na kojoj se nalazi ličnost značajna za našu kulturno-istorijsku baštinu, uz opis novčanice i osvrt na život i delo ličnosti predstavljene na njoj.

“Osnovni cilj radionice jeste podizanje nivoa znanja o značaju odabranih ličnosti za naše nasleđe, kao i buđenje interesovanja za dalje individualno istraživanje o njima i identifikaciju sa vrednostima koje oni oličavaju”, poručuju uz kabineta guvernera.

Tags
Back to top button