Japanci predstavljaju Alfa-X, voz koji će se kretati brzinom 400 km/h – Bankar.rs
SVE VESTI

Japanci predstavljaju Alfa-X, voz koji će se kretati brzinom 400 km/h

Tokio – Inženjeri u Japanu pemeraju granice, a novi izazov je brzi i moderniji železnički transport.

Prošle nedelje testiran je novi voz, najbrži tog tipa. Radi se o vozu takozvanom “metak” modelu, koji doseže brzinu i do 400 kilometara na sat.

Radi se o verziji ALFA-X voza Shinkansen koji je počeo prvo svoje probno testiranje, a koja će se nastaviti naredne tri godine, javlja CNN.

Kako navode mediji iz Tokija, očekuje se da će postati operativan negde oko 2030. godine i da će se tada kretati brzinom od 360 km/h, čime će postati najbrži voz na svetu tog tipa. Biće brži i od kineskog voza Fuxing, koji je sporiji za 10 km/h iako je dizajniran da ima iste performanse kao ALFA-X.

Kako CNN navodi, voz ima deset vagona, a testiraće ga se između gradova Sendai i Aomori koji su udaljeni oko 280 kilometara. Testovi se odvijaju iza ponoći kada je saobraćaj manje frekventan, a odvijaće se dva puta nedeljno.

Mediji pišu da će u isto vreme biti nastavljeno testiranje Shinkansen-ovog modela N700S.

Testiranje novih vozova poklapa se s pripremama Japana za Olimpijske igre 2020. koje će se održati u Tokiju.

Ipak, koliku god brzinu dostigao ALFA-X, a koja se može kretati do 400 km/h, ne može nadmašiti brzinu koju je dostigao tzv. maglev voz. Radi se o vozu koji je u eksperimentalnoj vožnji 2015. godine dostigao brzinu od 603 km/h. Taj voz se služi magnetnom levitacijom tokom vožnje. Ti vozovi koriste magnetsko odbijanje kako bi podigli voz od podloge, što smanjuje trenje.

Izvor: B92

Tags
Back to top button