OTP grupa: Konsolidovana dobit u prvom kvartalu porasla 12% – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

OTP grupa: Konsolidovana dobit u prvom kvartalu porasla 12%

U prvom kvartalu 2019. godine OTP grupa je zabeležila usklađenu dobit nakon oporezivanja od 90,4 milijardi forinti, što je rast od 14 posto na godišnjem nivou. U dobit su uključeni neto rezultati Express grupe (banke, leasinga i faktoringa) sa 5,2 milijarde forinti. Usklađeno time, na godišnjem nivou povećanje bi bilo 8 posto, prenosi SEEbiz..

Konsolidovana računovodstvena dobit nakon oporezivanja za prvi kvartal 2019. iznosila je 72,6 milijardi forinti (12 posto na godišnjem nivou) u odnosu na 65 milijardi u baznom razdoblju.

Računovodstveni povrat na kapital bio je 15,9 posto (-0,3 postotna boda godišnje), dok je usklađeni povrat na kapital bio 19,8 posto. Ukupan volumen stavki usklađenja nakon oporezivanja u prvom kvartalu je iznosio -17,8 milijardi forinti. Najvažnije dve stavke su -15,2 milijarde forinti bankarskog poreza koji su platile mađarska i slovačka ispostava (posle oporezivanja) te -2,8 milijardi forinti učinka od akvizicija, takođe posle oporezivanja.

Unutar konsolidovane usklađene dobiti nakon oporezivanja, doprinos grupe mađarske OTP banke (OTP Core) bio je 39,9 milijardi forinti. DSK banka uključujući Express grupu beležila je 17,3 milijarde forinti, a banke u Ukrajini (8,3 milijarde forinti), Hrvatskoj (8,2 milijarde forinti) i Rusiji (6,6 milijardi forinti) su se takođe istakle. Na godišnjem nivou OTP Core te banke u Bugarskoj, Ukrajini, Hrvatskoj i Srbiji uspele su povećati svoje kvartalne zarade. Ukrajina je ponovo imala izvrstan rast od 42 posto na godišnjem nivou, dok je dobit u Rusiji pak pala na godišnjem nivou.

Tags
Back to top button