Unikredit: Centralna i Istočna Evropa će ove godine rezultatima nadmašiti ostala tržišta u razvoju – Bankar.rs
ANALIZEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Unikredit: Centralna i Istočna Evropa će ove godine rezultatima nadmašiti ostala tržišta u razvoju

Bankarska grupacija Unikredit (UniCredit) danas je saopštila procenu da će verovatno region Centralna i Istočna Evropa (CIE) ove godine rezultatima nadmašiti ostala tržišta u razvoju.

“U većini država regiona CIE izvestan je nastavak rasta zdravim tempom u 2019. godini”, navodi se u saopštenju.

Ukazano je da se u 2019. i 2020. očekuje cikličko usporavanje globalnog rasta, što je najviše posledica očekivane tehničke recesije u SAD, gde će “trenutni period oporavka verovatno potrajati najduže u istoriji”.

“Usporavanje globalne trgovine već se materijalizovalo, pri čemu se ovog leta očekuje kratkoročni oporavak zahvaljujući verovatnom skoku nemačke proizvodnje, potencijalnom trgovačkom sporazumu SAD-a i Kine kao i slobodnijim globalnim finansijskim uslovima nakon što Američka centralna banka (FED) i Evropska centralna banka (ECB) ublaže svoju monetarnu politiku”, procena je Unikredita.

Dodaje se da će kasnije u 2019, ali i u 2020. na globalno usporavanje uticati najpre kraj ciklusa u SAD-u. U evrozoni se u 2019. i 2020. očekuje usporavanje ekonomskog rasta na jedan odsto.

“Poput ostatka sveta, region CIE će takodje biti pod uticajem globalnog usporavanja. Medjutim, taj region bi mogao biti bolje opremljen za suočavanje sa spoljnim nepovoljnim kretanjima od drugih novih tržišta zahvaljujući snazi domaće potražnje, povoljnoj monetarnoj politici i manjem oslanjanju na kratkoročno nestabilno spoljašnje finansiranje. Očekuje se da će ekonomsko okruženje u 2019. ostati povoljno”, navodi se u saopštenju Unikredita.

Očekuje se da će bruto domaći proizvod (BDP) država CIE koje su članice EU nastaviti rast iznad očekivanih dugoročnih stopa, pri čemu će Poljska, Madjarska, Bugarska, Slovačka, Srbija i Slovenija ostvariti rast veći od 3,2 odsto godišnje. U Rusiji se očekuje stopa rasta blizu jedan odsto, dok Turska prolazi svoju prvu recesiju od globalne finansijske krize, ali mogla bi se vratiti rastu u 2020. godini.

Unikredit je istakao da je u 2018. godini učestvovao u 20 transakcija u regionu CIE – više od bilo koje druge investicione banke. To Unikredit čini vodećom bankom na rang listi spajanja i akvizicija po broju transakcija petu godinu zaredom.

“Kao najveći zajmodavac u regionu i snažan partner našim klijentima i zajednicama u kojima poslujemo, težimo pružanju podrške njihovom razvoju i rastu. Naša snaga leži u našem istinskom poznavanju lokalnih tržišta, našoj snažnoj medjunarodnoj mreži i našim kontinuiranim ulaganjima u digitalizaciju kako bismo predvideli i ispunili potrebe naših klijenata”, rekao je direktor korporativnog i investicionog bankarstva i privatnog bankarstva za CIE u Unikreditu Andrea Dijamanti.

Unikredit je u regionu CIE odobrio kredite u vrednosti 65,33 milijarde evra i ima tržišno učešće od 11,6 odsto, a povrat uloženoga kapitala u 2018. iznosio je 15,7 odsto.

Izvor: Beta.rs

Tags
Back to top button