Prodaja Jubmes banke pogurala promet na berzi – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Prodaja Jubmes banke pogurala promet na berzi

Promet na domaćem tržištu akcija eksplodirao je juče usled prodaje vlasničkog udela Republike Srbije u Jubmes banci kompaniji Alta Pej Grupa, dok su BELEX indeksi ponovo završili trgovački dan u “crvenom”.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 598,3 miliona dinara (približno 5,1 milion evra).

Indeks BELEX15 je pao za 0,2 posto na 733,61 poen, a BELEXlajn je oslabio za 0,1 procenat na 1.581 poen.

Država je, u blok transakciji, prodala na Beogradskoj berzi svoj udeo od 28,51 odsto kapitala u Jubmes banci Alta Pej Grupi za 592,59 miliona dinara, što je protivvrednost od 5 miliona evra.

Na tender za prodaju Jubmes banke stigle su dve ponude, od kojih je jedna, koju je dostavila Alta Pej Grupa, ispunila sve uslove.

Akcije Naftne industrije Srbije ostvarile su danas promet od 2,2 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 729 dinara.

Beogradsko preduzeće za promet robe i usluga, Rimex, zadržalo se na cenovnom nivou od 2.800 dinara, uz realizaciju od gotovo 0,7 miliona dinara, dok su prioritetne akcije Komercijalne banke pale za 8,0 procenata na 1.777 dinara, a istrgovane su za oko 0,4 miliona dinara.

Valjaonica aluminujuma Impo Seval iz Sevojna je bila jedini dobitnik dana sa rastom vrednosti od 2,5 posto na 3.200 dinara, ali je zabeležila skromno trgovanje od nepunih 0,1 milion dinara.

Proizvođač i distributer tehničkih gasova, Mešer Tehnogas, skliznuo je za 0,8 procenata na 11.500 dinara, u neveliki promet.

Na MTP tržištu, proizvođač štednjaka i peći na čvrsto gorivo, “Milan Blagojević” iz Smedereva, ostvario je solidno trgovanje u iznosu od 0,8 miliona dinara, ali uz snažan pad cene od 35 procenata na 3.900 dinara, a preduzće “Intereuropa – logističke usluge” je isprometovano za 0,6 miliona dinara po ceni od 32.600 dinara, za 1,8 odsto višoj nego na prethodnom trgovanju.

Učešće stranih investitora u ukupnom prometu na tržištu akcija bilo je zanemarljivo.

Na Berzi juče nije trgovano državnim obveznicama.

Tags
Back to top button