Pad cena nafte na međunarodnom tržištu – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Pad cena nafte na međunarodnom tržištu

LONDON – Cene nafte u četvrtak su se na međunarodnim tržištima zadržale iznad 70 dolara pod pritiskom strahovanja od eskalacije trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine dok su investitori gotovo zanemarili neočekivano smanjenje američkih zaliha sirove nafte.

Barel nafte na londonskom se tržištu prodavao po ceni od 70,01 dolara, 36 centa nižoj u poređenju sa zatvaranjem. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 48 centi, na 61,64 dolara.

Pojačane tenzije između dve najveće sile u svetu narušile su izglede za rast globalne privrede i mogu naštetiti naftnoj potražnji. U takvom su ambijentu pod većim pritiskom bile deonice na globalnim tržištima.

“Cene nafte prate pad cena deonica, no fundamenti ostaju snažni što se nafte tiče. Problemi na strani ponude veći su od zabrinutosti za rast potražnje”, konstatovao je Bjarne Schieldrop, glavni analitičar za robno tržište u švedskoj banci SEB.

Američki predsednik, Donald Trump, u sredu je izjavio da je Kina prekršila dogovor u trgovinskim razgovorima s Washingtonom i da će se suočiti s visokim carinama ako sporazum ne bude postignut.

Više carine na robni uvoz iz Kine trebale bi stupiti na snagu danas, za vrijeme posjete potpredsednika kineske vlade Liua Hea koji danas stiže u dvodnevnu posetu Washingtonu.

“Cene nafte jutros su se ponovo našle pod pritiskom jer su splasnule nade o postizanju američko-kineskog trgovinskog sporazuma”, napisali su u analitičari u banci ING.

Od početka godine cene nafte porasle su na londonskom i američkom tržištu više od 30 posto. Isporuke nafte smanjene su zbog američkih carina na uvoz nafte iz Irana i Venecuele, članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Veći pad cene sprečavaju vesti iz Kine o rekordnom uvozu nafte u aprilu, prema podacima kineske carinske uprave, i to uprkos prekidu rada rafinerija zbog redovnog održavanja i slaboj domaćoj potražnji za gorivom, budući da državne rafinerije gomilaju zalihe iranske nafte.

Silazni trend cena zakočio je i objavljeni podatak američke uprave za energetiku o padu zaliha sirove nafte u prošloj nedelji za četiri miliona barela.

Odvojeno je OPEC izvestio da je cena barela nafte njegovih članica u sredu iznosila 69,88 dolara, što znači da je pala za 57 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Izvor: SEEbiz.eu

Tags
Back to top button