Pavle Petrović: Svetska banka se zatrčala s prognozom rasta privrede Srbije – Bankar.rs
INTERVJUIMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Pavle Petrović: Svetska banka se zatrčala s prognozom rasta privrede Srbije

Predsednik Fiskalnog saveta u Srbiji, Pavle Petrović, izjavio je da je trend privrednog rasta u Srbiji tri odsto i da se “Svetska banka zatrčala prognozom da bi mogao iznositi sedam odsto”.

“Potencijalni privredni rast u Srbiji je pet odsto, čini mi se da se Svetska banka zatrčala jer je to visoka stopa za Srbiju”, rekao je Petrović na predstavljanju istraživanja Nemačko-srpske privredne komore o poslovanju u Srbiji.

Problem Srbije su, prema njegovim rečima, nedovoljne javne investicije koje iznose 18 odsto, a zemlje centrale i istočne Evrope u proseku imaju 22 odsto. Istakao je da su osnovni preduslovi za privredni rast pravna sigurnost, odnosno institucije, obrazovanje, stopa investicija i tehnološki progres.

Privredni ambijent se u Srbiji nije promenio od 2008. godine, političari rade ono što odmah daje vidljive rezultate, zato što izgradnja institucija traje godinama, ali daje značajne rezultate i kada bi Srbija dostigla nivo bugarskih i rumunskih to bi povećalo privredni rast za 0,5 odsto”, rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima u Srbiji se odlaže i reforma poreske uprave kao i platni razredi koji bi omogućili da se stručnjaci nagrade.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Ljubodrag Savić, rekao je da problem Srbije što nema strategiju razvoja i da dobar privredni ambijent sam po sebi ne može obezbediti privredni rast. Srbija se, kako je rekao, mora okrenuti konceptu reindustrijalizacije, a to zahteva znanje i analizu domaćih potencijala i svetske tražnje.

“Oni koji su na vlasti traže brza rešenja da dovedu investitora u nerazvijeno područje i zaposle 1.000 radnika, ali to nije dovoljnio, već nam treba viši kvalitet privrednog rasta i invetsicije u infrastrukturu”, rekao je Savić.

Rekao je da treba pitati radnike pod kojim uslovima rade u stranim kompanijama, a predstavnici komore su kazali da njihova istraživanja pokazuju da su oni zadovoljni nemačkim poslodavcima i da su im najpoželjniji.

Izvor: N1info

Tags
Back to top button