Dolar oslabio prema najvažnijim valutama – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

Dolar oslabio prema najvažnijim valutama

Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prema ostalim valutama prošle nedelje je pala nakon što je američka centralna banka poručila da nema razloga za promenu monetarne politike u jednom ili drugom smeru.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je prošle nedelje 0,4 posto, na 97,60 bodova. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,45 posto, na 111,10 jena, prenosi SEEbiz.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cena evra porasla 0,45 posto, na 1,1201 dolar.

Nakon dve nedelje rasta dolar je prošle nedelje oslabio. Nedelja na valutnim tržištima protekla je mirno, uz male promene valutnih kurseva i slabu likvidnost, što se pripisuje praznicima u Japanu i Kini.

Dolar se pod pritiskom našao polovinom nedelje, kada je američka centralna banka poručila da nema razloga za promene u monetarnoj politici. Nakon redovne sednice Fed je u sredu poručio da se rast privrede nastavlja, da je tržište rada i dalje snažno te da bi inflacija mogla porasti dok se ciklus rasta privrede bliži desetoj godini.

“Smatramo da su naša politička gledišta u ovom trenutku prikladna, ne vidimo nikakav razlog za promene u bilo kom smeru”, kazao je predsednik Feda Jerome Powell.

To je razočaralo ulagače koji su se nadali da bi centralna banka zbog slabljenja inflacionih pritisaka mogla smanjiti kamatne stope do kraja godine, ali i one koji su ‘igrali’ na moguće povećanje kamata do kraja godine.

Osim toga, u petak je objavljeno da je u aprilu broj zaposlenih u SAD porastao za 263.000, znatno više od očekivanih 185.000, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na 3,6 posto, najniži nivo u 49 godina.

To pokazuje da američko tržište rada, kao i cela privreda, stabilno raste, i to bez jačanja inflacionih pritisaka.

Naime, prosečna satnica porasla je u aprilu 0,2 posto, kao i mesec dana pre, pa je rast na godišnjem nivou iznosio 3,2 posto, manje nego što se očekivalo u anketi Reutersa.

“Ti i drugi detalji iz izveštaja nisu dali ulagačima razloga za kupovinu dolara”, kaže Eric Viloria, strateg u banci Credit Agricole.

Tags
Back to top button