NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 1,25 odsto, pada BDP-a ove godine jedan odsto – Bankar.rs
ANALIZEBANKENBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 1,25 odsto, pada BDP-a ove godine jedan odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je odlučio da da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,25 odsto, saopštila je NBS.

Procena Izvršnog odbora je da će pravovremeno preduzete ekonomske mere nastaviti povoljno da deluju na uslove finansiranja privrede i građana i rast njihovog raspoloživog dohotka.

„Pravovremena i adekvatna podrška NBS i Vlade našoj privredi u velikoj meri je zaslužna za manji pad ekonomske aktivnosti u drugom tromesečju od inicijalno očekivanog, kao i za bolje rezultate tokom trećeg tromesečja“, navela je NBS u saopštenju. NBS je istakla da je stoga korigovala naviše projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu, sa minus 1,5 odsto na minus jedan odsto, što će biti jedan od najboljih rezultata u Evropi.

Ukazano je da povoljnim kretanjima i u uslovima pandemije posebno doprinosi oporavak investicija, koji je bio brži od očekivanog.

Izvršni odbor smatra da je niskoj i stabilnoj inflaciji i tokom pandemije doprinela relativna stabilnost deviznog kursa, „kao i usidrenost inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede koja istovremeno potvrdjuje kredibilitet monetarne politike“.

Prema projekciji NBS, inflacija će se i u narednom periodu kretati u donjoj polovini ciljanog raspona, bliže donjoj granici cilja, a sa očekivanim daljim oporavkom tražnje, tokom 2022. godine počeće postepeno da se približava centralnoj vrednosti cilja od tri odsto.

„Ovakva kretanja ukazuju da u narednom periodu postoji prostor za dodatne mere monetarne relaksacije“, istakla je centralna banka.

Kako je saopšteno, NBS je donela odluku da u ambijentu ponovo pooštrene zdravstvene situacije, deluje ekonomski proaktivno i preventivno obezbedjujući mogućnost korišćenja dodatne jeftine dinarske likvidnosti. Banke će imati na raspolaganju dve linije za obezbedjenje dinarske likvidnosti – putem dodatnih svop aukcija kupovine deviza i aukcija repo kupovine hartija od vrednosti.

„U bankarskom sektoru su i dalje prisutni značajni viškovi dinarske likvidnosti, a obezbeđenje dodatnih sredstava treba da učini uslove finansiranja još povoljnijim kroz održavanje kamatnih stopa na niskim nivoima i da podstakne rast kreditne aktivnosti banaka“, ukazala je NBS.

Organizovanjem svop i repo aukcija na redovnoj nedeljnoj osnovi (ponedeljkom – svopovi i četvrtkom – repo aukcije), bankama se pruža mogućnost da pribave potrebnu dinarsku likvidnost na rok od tri meseca po povoljnim uslovima, koristeći devize ili dinarske hartije od vrednosti kao kolateral.

Prve aukcije biće organizovane 16. novembra (svopovi) i 19. novembra (repo aukcije).

Izvršni odbor je danas usvojio novembarski Izveštaj o inflaciji, koji će biti objavljen 18. novembra.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće 10. decembra.

Tags
Back to top button