Neto profit Erste banke u Srbiji 631 milion dinara u prvom kvartalu – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Neto profit Erste banke u Srbiji 631 milion dinara u prvom kvartalu

Erste banka Novi Sad ostvarila je u prvom kvartalu ove godine neto dobit od 631 milion dinara, što je za 14,8 odsto bolji rezultat u odnosu na isti period 2018. Bilansna suma je uvećana za 3,3 procenta, sa 202,93 milijardi dinara na kraju 2018. godine na 209,59 milijardi dinara na kraju prvog tromesečja tekuće godine, saopšteno je iz te banke.

Krediti stanovništvu i mikro klijentima uvećani su na kvartalnom nivou za 5,6 odsto i iznose 71,93 milijardi dinara, a depoziti ove kategorije korisnika usluga su porasli za 2 procenta na 67,35 milijardi dinara.

Tokom prva tri meseca 2019. godine, pravnim licima je odobreno za 0,9 posto više kredita nego na kraju prošle godine, u iznosu od 73,21 milijardi dinara. Depoziti pravnih lica su opali za 5,0 procenata na 44,74 milijardi dinara.

Nivo problematičnih kredita u posmatranom tromesečju iznosio je 1,5 odsto.

„U prvom kvartalu smo uspešno emitovali našu dinarsku korporativnu obveznicu”, podseća Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste banke.

Ističe da je velika tražnja investitora pokazala da u Srbiji postoji interesovanje za ulaganje u korporativne hartije od vrednosti u dinarima.

„Zadovoljni smo što su domaće banake, osiguravajuće kuće i penzioni fondovi, kao i jedna od vodećih međunarodnih razvojnih banaka, Evropska banka za obnovu i razvoj, prepoznali značaj ove investicije i naše napore da radimo na daljem razvoju domaćeg tržišta kapitala. Posebno nas je obradovala činjenica da je potražnja premašila ponudu, što je za nas bio dokaz da smo na tržištu prepoznati kao izuzetno stabilna i perspektivna banka”, kaže Carić.

Inače, austrijska Erste Grupa, čija je ispostava novosadaska Erste banka, zabeležila je u prva tri meseca ove godine rast neto dobiti od 12,2 posto medugodišnje na 377 miliona evra.

Tags
Back to top button