Zbog slabijih rezultata, potonule akcije Alphabeta – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Zbog slabijih rezultata, potonule akcije Alphabeta

Alphabet, krovna kompanija, između ostalih, Googlea i YouTubea prijavila je da je u prvom kvartalu ove godine od prodaje prihodovala 36,3 milijarde dolara, što je ispod očekivanih 37,33 milijarde, javlja BBC.

Iz Alphabeta su takođe poručili da je cena deonice pala za skoro sedam posto nakon objavljenih rezultata ispod očekivanja.

U prva tri meseca ove godine pali su i profiti tog tehnološkog diva, na šta je uticala kazna Evropske komisije zbog blokiranja online pretraživanja konkurentskih oglašivača. Alphabet je, naime, morao platiti 1,5 milijardi evra nakon što su optuženi da su iskoristili tržišnu dominaciju tako što su ograničavali prikaz konkurentskih oglasa između 2006. i 2016. godine.

Tako je operativna dobit Alphabeta pala sa prethodnih 7,6 milijardi dolara, na ”samo” 6,6 milijardi.

Usporio je i rast takozvanih plaćenih klikova u poređenju sa početkom 2018. godine, a finansijska direktorka Alphabeta Ruth Porat izjavila je da kompanija eksperimentiše sa uslugom oglasa prilagođavajući se sve dominantnijem korištenju njihovih usluga putem mobilnih uređaja, što je rezultiralo volatilnošću prihoda. Naime, ogromna većina Alphabetovih prihoda, tačnije 84,5 posto, dolazi upravo iz usluge oglašavanja koju nudi Google, prenosi SEEbiz.

Tags
Back to top button