Neto dobit Zagrebačke banke u prvom kvartalu skočila 34,3% – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Neto dobit Zagrebačke banke u prvom kvartalu skočila 34,3%

Zagrebačka banka je u prvom kvartalu ove godine ostvarila neto dobit u iznosu od 540 miliona kuna, što je 34,3 posto više nego u istom razdoblju 2018, pokazuje finansijski izveštaj banke objavljen na Zagrebačkoj berzi.

Takvi su rezultati bili mogući, ističu u banci, zahvaljujući “balansiranom poslovnom modelu, stabilnom rezultatu poslovanja te dobrom upravljanju rizicima”, prenosi SEEbiz.

Poslovni prihodi banke povećani su za 235 miliona kuna ili 23,1 posto, dosegnuvši iznos od milijardu i 253 miliona kuna. Pritom su najviše povećani prihodi od trgovanja i dividendi, za 80 posto ili 110 miliona kuna, slede prihodi od provizija i naknada sa rastom od solidnih 21,2 posto ili 52 miliona kuna. Na kraju, uprkos padu kamatnih stopa, banka je povećala i neto prihode iz tog najvažnijeg izvora finansiranja. Rasli su 11,5 posto ili za 73 miliona kuna, a to se uglavnom može pripisati većem smanjenju kamata na štednju od onih na kredite.

Troškovi poslovanja, s druge strane, rasli su tek neznatno, 2,3 posto ili 11 miliona kuna. Iako su troškovi vrednosnih usklađenja i rezervisanja za gubitke porasli u odnosu na isto razdoblje lani, očito nisu poremetili poslovni rezultat. Iznosili su 124 miliona kuna, što je 58 miliona kuna ili 87,9 posto više nego u prvom prošlogodišnjem kvartalu. U banci kažu da je to “uglavnom zbog većih ostalih gubitaka od umanjenja vrednosti i rezervisanja”.

Krediti Zagrebačke banke u prva tri meseca rasli su tek 0,1 posto ili za 57 miliona kuna, pri čemu su nešto više rasli krediti stanovništvu, ali to je “neutralizirano” zbog smanjenja ostalih kredita “kao posledica otplate kredita odobrenih državi”, navodi SEEbiz.

S druge strane, depoziti su porasli za 2,2 milijarde kuna ili 2,6 posto. Stopa adekvatnosti kapitala je na nivou od 24,98 posto pa u banci ističu da imaju “solidan potencijal za podupiranje kreditne aktivnosti i razvojnih potencijala svojih klijenata”.

Tags
Back to top button