Svaki stanovnik Crne Gore dužan po 5.000 evra – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Svaki stanovnik Crne Gore dužan po 5.000 evra

Finansijsko zdravlje Crne Gore je opasno narušeno jer je zaduženost od sticanja nezavisnosti 2006. godine do danas porasla za skoro 300 odsto, dok je za isti period društveni bruto-proizvod (BDP) porastao za svega 45 odsto.

To je u razgovoru za “Vijesti” kazao ekonomista i direktor Balkan biznis centra Branko Dragaš.

“Ukupni dug Crne Gore na kraju 2018. godine je bio 3,09 milijardi evra. Ako znamo da je 2006. godine kada se Crna Gora osamostalila dug bio 701 milion evra, jasno je da se nezavisna Crna Gora rekordno zadužila 2,3 milijarde evra ili 192 miliona evra godišnje. Kako Crna Gora ima 620.029 stanovnika, to znači da svaki stanovnik duguje oko 5.000 evra. Može li to danas da vrati svaki stanovnik Crne Gore ili bolje pitanje da li svaka porodica može da vrati 15 do 20 hiljada evra duga”, naglasio je Dragaš.

On je dodao da je to surova istina o ekonomskom stanju, ocenjujući da je liderska pozicija Crne Gore u brzini zaduživanja.

“Od 2006. godine Crna Gora je imala godišnji privredni rast u proseku 3,5 odsto.To znači da je BDP porastao kumulativno za 45 odsto, ali je zaduženost porasla za skoro 300 odsto. Kako se može sedam puta većom zaduženošću od privrednog rasta da obezbedi finansijska stabilnost? To je nemoguće. Balon će sigurno da pukne. Tada sledi otrežnjenje, koje će biti bolno za građane Crne Gore, naročito za one koji žive od plate ili penzije. Kako je plata 52 odsto zaposlenih svega 250 evra i kako je preko 52.000 mladih nezaposleno, preko 20.000 dece živi u apsolutnom siromaštvu i preko 65 odsto penzionera ne može da sastavi kraj sa krajem, onda će se pogoršati socijalna slika društva. Biće sve više siromašnih i sve manji broj onih koji su sve bogatiji”, ocenio je Dragaš.

S druge strane, prema poslednjim podacima, svaki građanin Srbije u proseku je zadužen 2.800 evra. Prema oceni stručnjaka, to nije mnogo a ni ne očekuju da se to u narednom periodu poveća.

Tags
Back to top button