Šuška se da OTP banka pokušava da preuzme Addiko – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Šuška se da OTP banka pokušava da preuzme Addiko

Investiciona grupa Advent, prema nezvaničnim informacijama poslovnih medija, u septembru prošle godine počela je sa pripremama prodaje austrijske banke Addiko sa sedištem u Beču.

Izvori Jutarnjeg lista potvrđuju da je mađarska OTP Grupa zainteresovana, između ostalog, za kupovinu hrvatske Addiko banke, objavio je dnevnik.

Addiko je nastao iz zdrave imovine nekadašnje austrijske banke Hypo Alpe Adria, koju je nakon bankrota preuzela austrijska država, a Hypova mreža poslovnica na Balkanu prodata je 2014. Adventu i Evropskoj banci za obnovu i razvoj, piše Jutarnji list.

“OTP banka ne može da komentariše glasine o akvizicijama. Stalno pratimo prilike na tržištu, a o svim važnim poslovnim odlukama pravovremeno obaveštavamo medije”, odgovorili su Jutarnjem listu iz mađarske banke, ne demantujući, ali ni potvrđujući informacije o tome da su već duboko u pregovorima za kupovinu Addiko banke.

OTP Grupa je u decembru formalno završila preuzimanje Splitske banke, nakon čega je OTB banka Hrvatska postala četvrta po veličini, sa tržišnim udelom od oko 11 posto. Prema nezvaničnim informacijama, OTP Grupa razmišlja i o preuzimanju hrvatske RBA banke, koja ima blizu osam posto udela na domaćem bankarskom tržištu, ako ne uspe akvizicija Addiko banke.

Jutarnji saznaje da je cilj OTP Grupe da dođe na drugo mesto po udelu na tržištu u Hrvatskoj, a za ispunjenje tog cilja bi, ustvari, bilo bolje kupiti RBA, jer bi tada bila bliže Privrednoj banci Zagreb, koja drži oko 20 posto tržišta. No i u jednom i u drugom slučaju bi, u nastojanju da pretekne PBZ, OTP banka morala kupiti neku manju ili srednju banku ili organskim rastom “napasti” drugu poziciju PBZ-a.

“U tom kontekstu treba navesti podatak iz nedavne Deloitteove studije o dinamici spajanja i preuzimanja unutar bankarskog sektora u Srednjoj Evropi i na Baltiku, a prema kojoj je najaktivniji kupac na tom bankarskom tržištu upravo OTP Grupa. Ona je od 2015. do septembra 2018. pokrenula pet akvizicija, s tim da ih je realizovala četiri, i to u Hrvatskoj, Rumuniji, Srbiji i Mađarskoj, a u Bugarskoj se finišira preuzimanje”, piše Jutarnji list.

Tags
Back to top button