Uber želi na IPO-u da prikupi barem 9 milijardi dolara – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Uber želi na IPO-u da prikupi barem 9 milijardi dolara

Uber, kompanija vlasnik istoimene tehnološke platforme i aplikacije koja povezuje vozače i korisnike, izlazi na berzu, ciljajući cenu deonice između 44 i 50 dolara, prenosi Reuters.

Postignu li deonice iz javne ponude toliku cenu, procenjena tržišna vrednost Ubera mogla bi dostići i 91 milijardu dolara, a američka kompanija postala bi najznačajni IPO Njujorške berze nakon 2014. godine, kada je kineski e-trgovac Alibaba postao rekorder po tržišnoj kapitalizaciji od 230 milijardi dolara.

Ti su podaci vidljivi iz podneska koji je Uber regulatoru tržišta kapitala predao, a u kojem navodi da će investitorima ponuditi 180 miliona deonica, čime bi prikupio 9 milijardi dolara.
Još 27 miliona deonica prodavaće njihovi trenutni ulagači za ukupno 1,35 milijardi dolara, među kojima su i suosnivači Travis Kalanick i Garrett Camp, koji zajedno drže 6,8 miliona deonica.

Postigne li deonica cenu od 50 dolara, oni bi mogli zaraditi 343 miliona dolara. Facebook je, primera radi, 2012. IPO-om prikupio 18 milijardi dolara, a Alibaba čak 25 milijardi.

Tags
Back to top button