Deutsche Bank i Commerzbank odustali od spajanja – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Deutsche Bank i Commerzbank odustali od spajanja

Deutsche Bank i Commerzbank juče su u posebnim saopštenjima objavile da odustaju od spajanja.

Dve banke objavile su da su nakon pažljive analize zaključile da spajanje ne bi donelo koristi kojima bi se nadoknadili dodatni rizici izvršenja, troškovi restrukturiranja i kapitalni zahtjevi povezani s integracijom takvih razmera.

Iako je politika demantovala bilo kakvo mešanje i uticaj na poslovne odluke privatnog sektora, postoji ipak dovoljno naznaka koje daju naslutiti da je više ili manje nežni pritisak iz Berlina bio odlučujući za „službeni” početak razgovora između Deutsche i Commerzbanka pre četiri nedelje o mogućoj fuziji. Čovek koji iz pozadine očito „gura” te pregovore je Jörg Kukies, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Kukies je ranije bio šef nemačke ispostave američke investicione banke Goldman Sachs, u Ministarstvu finansija radi otprilike godinu dana i tokom 2018. se u nekoliko navrata sastao sa predstavnicima DB-a. Pritom je pikantno da (sudeći po navodima iz finansijskih krugova) upravo Goldman Sachs u razgovorima o fuziji savetuje Commerzbank. A nemačka savezna vlada još uvek poseduje 15% vlasničkog udela u drugoj najvećoj nemačkoj banci, prenosi SEEbiz.

U svakom slučaju, dve banke već nedeljama pregovaraju, razmenjuju podatke i proveravaju ih. Službene informacije o tome ne stižu u javnost, praktično ništa se ne potvrđuje, ali zato u javnosti kolaju brojne špekulacije, izveštaji „insajdera” i „osoba koje su upućene u celu proceduru”.

Sve to iz dana u dan podgreva tračeve o mogućoj fuziji. Po onome što se može čuti i pročitati, sasvim je otvoreno hoće li se uopšte početi voditi „produbljeni razgovori” o mogućoj fuziji dveju banaka. Jer u tom bi se slučaju na stolu morale naći konkretne brojke, odnosno svi mogući rizici koji se skrivaju po poslovnim knjigama. A to je izgleda, barem zasad, i presudilo neuspehu čitavog posla.

Tags
Back to top button