Još mesec dana za prijavu na „Superste“ program donacija – Bankar.rs
SVE VESTI

Još mesec dana za prijavu na „Superste“ program donacija

Mladi kreativci i aktivisti, pokretačice i pokretači inovativnih projekata u oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja čiji je cilj da unaprede život svojih lokalnih zajednica, imaju još mesec dana da se prijave na „Centrifugu“, program za mlade u okviru „Superste“ programa donacija Erste Banke. Konkurs je otvoren do 26. maja, a zainteresovani timovi, okupljeni u formalne ili neformalne grupe, mogu da prijave projektne ideje onlajn, preko platforme www.superste.net, na kojoj se nalaze i detaljnije informacije o konkursu.
Deset najboljih projekata po izboru žirija očekuje finansijska podrška u iznosu od po 500.000 dinara za realizaciju, dok će jedan projekat dobiti nagradu publike u vrednosti od 100.000 dinara. Pored finansijske podrške, Superste podrazumeva i sveobuhvatni proces mentorstva kroz koji učesnici prolaze tokom trajanja programa. Dizajn, marketing, komunikacija i projektni menadžment samo su neke od oblasti sa kojima se detaljno upoznaju kroz stručno savetovanje sa mentorkama i mentorima.
Iskustvo dosadašnjih učesnika Superste programa pokazalo je da je upravo mentorska podrška ono što im je dalo dodatno samopouzdanje i pomoglo da zamisao sprovedu u delo.

„Kada se prijavljujete na konkurs, svoju ideju treba da predstavite u nekoliko konkretnih rečenica. Tek kroz razgovor sa mentorima uspete da sagledate njen pun potencijal i shvatite da je zaista dobra. Tada stvarno dobijete motivaciju da radite dalje“, ističe Milica Stefanović, producentkinja i glumica u predstavi „Izlaženje“. Ova predstava pokreće pitanje pozicije mladih u društvu kroz priču o dinamičnom noćnom životu u beogradskim klubovima. Našla se među pobedničkim idejama programa Centrifuga 2015. godine i od tada je stekla kultni status među publikom. „Superste je jedna od retkih platforrmi koja podržava umetničke projekte, gde možete očekivati da će vaša ideja naići na razumevanje“, dodaje Milica.
Pozitivno iskustvo iz mentorskog programa nosi i Kata Ivaković, kreatorka „Katalize“, jednog od pobedničkih projekata 2018. godine, koji u fokusu ima ohrabrivanje devojaka da razviju pozitivan stav prema svom telu. „U početku nisam bila sigurna u svoju ideju o pokretanju prvog plus-size brenda u Srbiji i haljina za ‘spektakularno oble’ devojke. Međutim, tokom ’Ideodroma’, dvodnevnog hakatona posvećenog razvijanju ideja, ona je prošla kroz veliku transformaciju – mentori su nam mnogo pomogli da napravimo dobar projekat. Ta podrška nam zaista znači. Do sada smo održali 12 radionica u tri grada, a zahvaljujući tome, 350 devojaka je dobilo priliku da nauči kako da razvije samopouzdanje i zdrav odnos prema sopstvenom telu“, naglašava Kata.

I ove godine učesnicima programa na raspolaganju će biti brojne obuke i događaji za razmenu znanja, druženje i umrežavanje, u okviru kojih će moći da postavljaju pitanja, nadograđuju ideje i rade na ličnom razvoju, kao što su „Superste projektna klinika“, „Ideodrom“, „Superste na Skajp kafi“ i druge. Više informacija dostupno je na zvaničnom sajtu programa.
Osim toga, novi format programa u odlučivanje o pobedničkim projektima uključuje i aktivne korisnike platforme www.superste.net, kojih je na godišnjem nivou više od 300.000, što osigurava da pobedničke ideje imaju i podršku na lokalu.
Od 2015. godine, kada je Superste program lansiran kao redizajnirana platforma za onlajn i oflajn podršku mladima, na konkurse se prijavilo više od 450 inicijativa iz oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja. Superste je u prethodnih pet godina aktivirao mlade iz više od 20 gradova širom Srbije. Erste Banka je obezbedila fond od više od 28 miliona dinara za podršku za čak 75 inovativnih ideja mladih, od Leskovca do Subotice. Od 2018. godine, Erste Banka Superste program realizuje u saradnji sa Trag fondacijom.

Tags
Back to top button