Tomislav Momirović za Bankar.rs: Da bi privreda bila sigurna, treba nam fiksni kurs dinara – Bankar.rs
INTERVJUISLIDERSVE VESTI

Tomislav Momirović za Bankar.rs: Da bi privreda bila sigurna, treba nam fiksni kurs dinara

Stabilan kurs je pored inflacije i poreske predvidljivosti ključan za poslovanje. Danas možemo da konstatujemo da imamo ono što je do skora bilo potpuno nepoznato na domaćem tržištu, a to je stabilan kurs dinara u odnosu na evro i na tome možemo da čestitamo Narodnoj banci. Međutim, da bi privreda bila sigurna da će tako ostati i u budućnosti, treba promeniti politiku i formalno “vezati” kurs dinara u odnosu na evro, odnosno uvesti režim fiksnog kursa sa valutnim odborom. Naše nasleđe iz devedesetih po pitanju inflacije i kursa je jako teško i privredi je uvek na pameti da to možda može ponovo da se desi, kaže u intervjuu za Bankar.rs Tomislav Momirović, predsednik kompanije Mona Hotel Management.

Privrednici su se dugo žalili na skupo zaduživanje, no danas su kamate na kredite na minimumu. Olakšava li to poslovanje?

Naravno da olakšava. Novac je trenutno izuzetno jeftin i to treba iskoristiti jer pitanje je dokle će ovako povoljne cene biti u opticaju. Konačno smo došli u period kada možemo reći da su poslovne okolnosti povoljne i da se naša ekonomija “podiže”.

Koji je trenutno najveći problem kada je u pitanju zaduživanje kompanija?

Najveći problem će tek doći, kada cena novca krene da raste, jer tada će se verovatno desiti ono što se desilo i pre desetak godina. Mi danas ne znamo u kom obimu će se desiti kriza, ali sasvim sigurno znamo da će doći i treba se za nju pripremiti.

Na jesen otvarate novi hotel na Dorćolu. Kolika je vrednost te investicije i šta će novo doneti hotelskoj ponudi prestonice?

Mona Plaza je najveći projekat “Mone” od njenog osnivanja i kada se otvori biće najveći hotel u Beogradu kojim upravlja jedna domaća kompanija. Vrednost investicije je 30 miliona evra i biće osveženje na hotelsko-ugostiteljskom tržištu. Takođe, moderna arhitektura daće dodatni kvalitet našem gradu, a pogotovo Dorćolu kao lokaciji na kojoj se nalazi. Poslednjih godina Beograd je ambiciozno rešio da povrati epitet poslovnog i turističkog centra regiona i mi kao firma smo se priključili tom talasu.

Nameravate li da se širite i na region?

Želimo da naša dva hotelska brenda Mona Plazu i Argo proširimo prvo u Srbiji, a zatim i u regionu. Cilj nam je da u narednih 10 godina imamo 15 hotela pod brendom Mona Plaza i Argo u Srbiji i regionu.

Da li i koja vrsta hotela nedostaje Beogradu?

Poslednjih godina je izgrađeno dosta hotela i danas možemo da kažemo da Beogradu “ne fali hotela”, ali ono što nedostaje je kvalitetan kongresni centar. Zato bi pod hitno nešto moralo da se uradi sa Sava centrom.

Koliko je dolazak velikih hotelskih grupacija u Srbiju, pre svega u Beograd, promenio stanje u hotelijerstvu u Srbiji?

Konkurencija je uvek dobra stvar. Strani brendovi su doneli novi pristup poslu, doneli su know-how i novo tržište i sve nas teraju da budemo bolji jer u sudaru sa međunarodnom konkurencijom nema prostora za improvizaciju. Srbija je otvorena zemlja i dobro je što imamo dosta stranih hotelskih brendova.

Predsednik ste skupštine HORES-a (Udruženje hotelijera i restoratera), te nam možete reći na šta se hotelijeri u Srbiji najviše žale i šta bi vam olakšalo poslovanje?

Dosta stvari je urađeno koje idu na ruku hotelskim investitorima, obezbeđena je politička i ekonomska stabilnost, ukinute su vize za veliki broj zemalja koje su za nas značajne (Tursku, Kinu, Indiju ,Indoneziju….), pojačana je promocija na stranim sajmovima, uloženo je dosta u putnu infrastrukturu, otvoreni su muzeji u Beogradu itd. Međutim, postoje stvari koje nisu lake, ali bi bile izuzetno stimulativne za hotelski i ugostiteljski biznis i tu pre svega mislim na smanjivanje PDV-a na hranu i piće sa 20% na 10%. To je tendencija u zemljama EU i taj pristup bi trebala da zauzme i naša država. Takođe, dosta malih stvari može da učini značajno na popravljanju imidža zemlje i podizanju komfora kod turista. Recimo, mnogo žalbi imamo na taksiste u Beogradu koji neretko naplaćuju veće cene turistima ili žalbe na smeće u dolinama reka i slično. To nisu stvari za koje nam treba neka krupna politička odluka, već je dovoljan mali napor svih građana.

Tags
Back to top button