Međubankarska naknada u Srbiji na evropskom nivou od 18. juna – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Međubankarska naknada u Srbiji na evropskom nivou od 18. juna

Međubankarska naknada u Srbiji će od 18. juna biti na evropskom nivou, odnosno iznosiće 0,2 odsto od vrednosti izvršene transakcije za debitne i 0,3 odsto za kreditne kartice, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

On je rekao da je za klijente, ali i za trgovce, najvažnije da je već sada smanjena međubankarska naknada na maksimalnih 0,5 odsto vrednosti obavljene transakcije za debitne i 0,6 odsto za kreditne kartice, navedeno je u saopštenju.

“Kada govorimo o digitalnoj transformaciji, moramo istaći, pre svega, spremnost države da se, u saradnji sa bankama i privredom, aktivno zauzme za stvaranje neophodnih uslova u kojima bi digitalizacija imala pun zamah. Projekat uvođenja instant plaćanja koji vodi Narodna banka Srbije jedan je od najboljih primera uspešno realizovane saradnje na uspostavljanju jednog ovako važnog sistema”, rekao je Vasić.

Kao rezultat toga, dodao je, postoji testno okruženje za fintech kompanije za platne sisteme po odobrenju NBS, čime su otvorena vrata i za naredne projekte.

“Ono što svakako treba izdvojiti kao značajnu inovaciju u srpskom bankarstvu jeste donošenje odgovarajuće odluke o uslovima i načinu utvrđivanja i provere identiteta fizičkog lica i zakonskog zastupnika, korišćenjem sredstava elektronske komunikacije. To znači da će biti omogućena video identifikacija bez fizičkog prisustva tih osoba u banci, a radi mogućeg poslovnog odnosa i pružanja određenih usluga”, naglasio je Vasić, prenosi Tanjug.

Tags
Back to top button