Mali: Očekujem usvajanje Zakona o švajcarcima u četvrtak – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

Mali: Očekujem usvajanje Zakona o švajcarcima u četvrtak

Ministar finansija Siniša Mali očekuje da će poslanici u Skupštini Srbije u četvrtak usvojiti Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, čime će, kako je istakao, biti rešen veliki problem za građane zadužene u toj valuti.

“Danas imamo sednicu skupštine o amandmanima, sutra se nastavlja, a u četvrtak će biti glasanje. Očekujem da će leks specijalis biti usvojen u četvrtak”, rekao je Mali za Tanjug.

Istakao je da je to velika stvar za građane koji imaju taj problem već 12, 13 ili 14 godina.

“Neko od prethodne vlasti im je taj problem napravio. Mi smo imali dovoljno razumevanja da kao država sednemo i sa njima i sa predstavnicima banaka, na inicijativu predsednika Vučića, on je otišao među te građane i sa njima razgovarao ispred Vrhovnog kasacionog suda”, naglasio je on.

Mali je podsetio da su razgovori trajali tri nedelje i da je država uspela da nađe kompromisno rešenje, da se otpiše 38 odsto dospelog duga, da se obuhvate svi korisnici kredita i da se nezaračunava zatezna kamata.

Kako je rekao, da se nije država umešala taj problem, koji je rasturio mnoge porodice, nikad ne bi bio rešen.

“Veliki broj ljudi je izgubio krov nad glavom zbog tih kredita. Mi smo, kao odgovorna država i društvo, tu da pomognemo tim ljudima. Našli smo rešenje i to je još jedna jaka poruka koliko smo odgovorni u uslovima kada imate stabilne javne finansije da čujemo građane i razgovaramo sa njima i rešavamo njihove probleme, što i jeste naš posao”, rekao je Mali.

Leks specijalis predviđa da se preostali deo duga konvertuje u evre i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto, kao i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto.

Tags
Back to top button