Societe Generale banka ostvarila 3,2 milijarde evra neto prihoda u 2019. godini – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Societe Generale banka ostvarila 3,2 milijarde evra neto prihoda u 2019. godini

Societe Generale objavio je da je u četvrtom kvartalu 2019. godine ostvarila manju dobit od projektovane, ali je otkrila planove mogućih otkupa akcija i najavila poboljšanje profitabilnosti u 2020. godini.

Banka je ostvarila neto dobiti od 654 miliona evra (719,26 miliona dolara) za četvrti kvartal, što je nešto ispod tržišnih očekivanja. Analitičari su očekivali zaradu od 665,8 miliona evra za kvartal i 3 milijarde evra za celu 2019. godinu, pokazuju podaci Refinitiva. Societe Generale je saopštila da je neto prihod dostigao 3,2 milijarde evra za 2019. godinu.

Prihodi banke su u četvrtom kvartalu dostigli 6,2 milijarde evra, nasuprot 5,9 milijardi evra pre godinu dana. Koeficijent CET 1 iznosio je na kraju decembra 12,7%, u poređenju sa 10,9% pre godinu dana. Operativni troškovi porasli su na 4,5 milijardi evra, sa 4,55 milijardi evra u 2018. godini.

„U osnovi, 2019. godina je bila godina tranzicije, veoma aktivan period transformacije za grupu. Dakle, u ovoj scenografiji smo postigli prilično dobre rezultate “, rekao je Filip Heim, zamenik generalnog direktora Societe Generale, za CNBC.

Banka je za svoju francusku maloprodajnu jedinicu prijavila neto prihod od 230 miliona evra, što je pad od 18,4% u odnosu na godinu ranije. Francuski zajmodavac je rekao da je ipak zadovoljan ovim učinkom, imajući u vidu trenutnu pozadinu niskih kamatnih stopa i trenutnu transformaciju svoje francuske mreže.

Evropski zajmodavci često kritikuju ultra labavu monetarnu politiku koju sprovodi Evropska centralna banka (ECB). Institucija sa sjedištem u Frankfurtu je 2014. godine uvela negativne stope i još se nije vratila na pozitivnu teritoriju. Negativne stope mogu umanjiti bilans stanja banke.

„Bili bismo veoma srećni kada bismo videli normalizaciju ove monetarne politike, ali konsenzus je da će ona dugo ostati niska i da moramo biti spremni; moramo biti realni “, rekao je Heim za CNBC.

Treća najveća francuska banka prognozirala je veći neto prihod u 2020. godini u odnosu na 2019. Banka je rognozirala veće prihode u trenutnom ekonomskom okruženju, niže operativne troškove i pad odnosa troškova i prihoda.

Najavljena je nova politika dividendi, sa koeficijentom isplate od 50% neto prihoda osnovne grupe, koji bi mogao da uključuje otkup akcija do 10%.

Banka je saopštila da očekuje isplatu dividende od 2,20 evra po akciji u gotovini koja se odnosi na njen učinak u 2019. godini.

Akcije francuske banke povećane su za 15% u poslednjih 12 meseci.

Tags
Back to top button